Vedoucí muzea J. V. Sládka a Městského muzea Zbiroh nám poslala recept na Uhlířinu.
Ve starých kuchařkách se píše, že šlo o chudé jídlo uhlířů, kteří si mohli maso dovolit jen jednou za týden. Z jiných zdrojů jsem se dozvěděla, že se jednalo o "jídlo před výplatou."
A máme tu hned verze:
Plzeňsko
- oloupané brambory nakrájet na čtvrtky, uvařit do poloměkka, poté přidat noky
- noky: hrubá mouka (nebo dětská krupička) + 1 vejce + voda - hustší těsto vykrajovat do brambor a dovařit
- hotové posypat petrželkou nebo pažitkou, cibulkou, polít máslem
Zbirožsko
- brambory uvařit do měkka, k nim přimíchat na kousky nakrájené houskové knedlíky a polít sádlem
.
No a když tak hezky ušetříme, můžeme si dát výborný Milk Oolong
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Plzeňský kraj