Řezy od ještipky z Dolních Lukavic

19.01.2020

Řezy od ještipky z Dolních Lukavic

Plzeňský kraj

Tento recept byl na počátku 30. let 20. století předán jednou z jeptišek v klášteře v Moravci. Přivezla ho sestra Januárie a předala ho své rodině. Recept se osvědčil a brzy si na kokosových řezech začali pochutnávat další příbuzní, a pak i někteří obyvatelé Krasavec, což je dnes část obce Dolní Lukavice.  Anna Kvíderová z čp. 2 řezy posílala na vojnu svému manželovi - V.  Kvíderovi. Zachutnaly též jejich dětem, které neřekly jinak než že chtějí "řezy od ještipky". Slovo jeptiška se jim totiž špatně vyslovovalo. Maminka jim je pekla a peče dodnes.

Na fotografii je Jiřina Beranová jeptiška Januárie

.

Suroviny: 10 dkg mletých ořechů, 30 dkg cukru, 3 celá vejce, 15 dkg másla, 50 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva a 0,5 l vlažného mléka. Poleva: 25 dkg 100% tuku, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu. Rozpustíme 100 % tuk (Iva, Omega apod.) a smícháme se 4 lžícemi kakaa. Do vychladlé polevy přidáme 4 lžíce rumu.

Žloutky se utřou s máslem a cukrem. Postupně se přidá se polovina polohrubé mouky smíchaná s mlékem a druhá polovina mouky, kterou  smícháme s práškem do pečiva a s oříšky. Zlehka vše smícháme i se sněhem ze 3 bílků. Připravíme si plech.  Vymažeme a vysypeme si ho moukou. Těsto nalijeme na plech a pečeme v mírné vyhřáté troubě. Upečený a vychladlý moučník nakrájíme na řezy, které namáčíme v polevě a obalíme v kokosové moučce s cukrem.

.

A pokud budete mít chuť na něco pikantního, vyzkoušejte naše medové Adamovo žebro

.

Další krajové recepty naleznete pod štítkem Plzeňský kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZDhkZTRjO