Valašský domikát - polévka

14.10.2019

Valašský domikát - polévka

Zlínský kraj

Domikát byl valašskou specialitou, neznámou nikde jinde na Moravě. Byl jednoduše připravovaný z mléčných výrobků: tvarohu, kyselé smetany a zvláště pak z peprné ovčí brynzy. Do některého domikátu dávali bohatší hospodyně ještě kousek másla. Příprava domikátu se lišila vesnice od vesnice. V některých vesnicích se na kostky nakrájený suchý chléb dal do mísy, přidaly se dva stroužky česneku utřené se solí, kmín, brynza a vše se spařilo vodou. Také se připravoval z prosoleného několik dní zaleželého tvarohu s kmínem. Po rozvaření v mléce se pak zahustil moukou a smetanou. Polévka se někde nazývala též "syrnica"

Suroviny: 200 g brynzy, 1 1/4 l vody, 3 lžíce mouky, brambory, kmín, kousky opečeného chleba

Brynzu nadrobíme do hrnce, zalejeme vodou a necháme vařit. Jakmile polévka vaří, dolijeme mléko a povaříme dál. Sůl a koření kromě kmínu do polévky nedáváme. Očistíme brambory, uvaříme doměkka a slijeme vodu. Brambory nandáme do talíře, zalejeme polévkou, přidáme kousky chleba, dozdobíme petrželkou a osolíme.

Výborná polévka je také z kořenící směsi bez soli a glutamátu Nesolík

Další krajové recepty najdete pod štítkem Zlínský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

Y2RjNTUx