Domikát byl valašskou specialitou, neznámou nikde jinde na Moravě. Byl jednoduše připravovaný z mléčných výrobků: tvarohu, kyselé smetany a zvláště pak z peprné ovčí brynzy. Do některého domikátu dávali bohatší hospodyně ještě kousek másla. Příprava domikátu se lišila vesnice od vesnice. V některých vesnicích se na kostky nakrájený suchý chléb dal do mísy, přidaly se dva stroužky česneku utřené se solí, kmín, brynza a vše se spařilo vodou. Také se připravoval z prosoleného několik dní zaleželého tvarohu s kmínem. Po rozvaření v mléce se pak zahustil moukou a smetanou. Polévka se někde nazývala též "syrnica"
Suroviny: 200 g brynzy, 1 1/4 l vody, 3 lžíce mouky, brambory, kmín, kousky opečeného chleba
Brynzu nadrobíme do hrnce, zalejeme vodou a necháme vařit. Jakmile polévka vaří, dolijeme mléko a povaříme dál. Sůl a koření kromě kmínu do polévky nedáváme. Očistíme brambory, uvaříme doměkka a slijeme vodu. Brambory nandáme do talíře, zalejeme polévkou, přidáme kousky chleba, dozdobíme petrželkou a osolíme.
Výborná polévka je také z kořenící směsi bez soli a glutamátu Nesolík
Další krajové recepty najdete pod štítkem Zlínský kraj