Kadaňská „liška“ čili „stoppelfuchs“

10.02.2020

Kadaňská „liška“ čili „stoppelfuchs“

Ústecký kraj

Jak jsme se dozvěděli od doc. PhDr. Petra Hlaváčka, Ph.D., jednou z kadaňských specialit, která bývala mlsnými jazýčky hojně vyhledávána, je tzv. liška čili „Stoppelfuchs“. Připravovala se většinou v pozdním létě (po žních a sklizni, „Stoppel“ = strniště) nebo na podzim a svůj název získala díky zlatavě červené barvě připomínající barvu liščího kožichu. Vlastně je to jakási „slanosladká“ varianta tradiční cmundy, ovšem i přesto doporučuji sebrat odvahu a pustit se do vaření.

Nejprve kouskem špeku vymastíme velký plech, na který pak můžeme vyskládat i drobné kostičky špeku, nejlépe poněkud masitého. Nastrouháme brambory (půldruhého kilogramu) a jednu středně velkou cibuli, které rozmícháme s moukou, jedním vejcem, kmínem a solí i pepřem dle chuti. Přidat můžeme i hrstičku škvarků. Takto připravenou hmotu rozprostřeme slabou vrstvou (max. 2 cm) na „špekový“ plech a poskládáme na ni větší množství vypeckovaných půlených švestek (15 až 20 ks), a sice řezem nahoru. Pečeme asi čtyřicet až padesát minut v rozpálené troubě, dokud nejsou okraje zlatavě křupavé. Když je vše hotové, vyjmeme plech z trouby, posypeme moučkovým cukrem a náš „zázrak“ podáváme ještě teplý.

Staří Kadaňané zapíjeli tuto lahůdku meltou čili cikorkou s mlékem. V Kadani bylo též zvykem nahrazovat švestky plátky hrušek nebo bezinkovými bobulemi. Švestky jsou však nejchutnější, jak jsem sám vyzkoušel, neboť do těsta „pustí“ švestkovou šťávu. Existovala i varianta, kdy se bramborová hmota nepekla, nýbrž smažila na lívanečníku, což je jistě pracnější. „Stoppelfuchs“, v každé kadaňské rodině připravovaný trochu jinak, patřil k velice oblíbeným pokrmům dětí i dospělých. Dobrou chuť!

.

A k Lišce si můžete vybrat některý z našich čajů

Další krajové speciality najdete pod štítkem Ústecký kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

Mzc3MWI3