Černá ryba z Klášterní Skalice

31.03.2020

Černá ryba z Klášterní Skalice

Středočeský kraj

Místní recept na Černou rybu je součástí Podlipanské kuchařky. Recept zapsala Zuzana Hnátková rodačka z Klášterní Skalice. 

Suroviny: 1 kg kapra, 4 lžíce octa, 1 polévková lžíce nasekané cibule, 1 polévková lžíce nakrájeného celeru, půl polévkové lžíce nakrájené mrkve, půl polévkové lžíce nakrájené petržele nebo pastináku, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 2 - 3 tabulky černého perníku, lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce malinové šťávy nebo zavařeniny, 1 lžíce sladkého piva nebo červeného vína, 1 lžička másla, 5 vlašských ořechů, 1 lžíce velkých vypraných rozinek, kolečka citronu a máslo na dochucení a ozdobení, 1 l vody a sůl 

Očištěného kapra nakrájíme na díly a osolíme. Směs vody, octa, cibule, celeru, mrkve, petržele, bobkového listu, hřebíčku, nového koření a pepře povaříme doměkka. Do směsi vložíme porce kapra a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny, jedenkrát kapra obrátíme. Uvařenou rybu opatrně vyndáme, do omáčky přidáme nastrouhaný perník, citronovou kůru i šťávu, malinovou šťávu a pivo. Vaříme do zhoustnutí. Hustou omáčku přecedíme a zeleninu propasírujeme přes síto. Do omáčky vložíme porce kapra, máslo, ořechy a rozinky. Necháme několik hodin rozležet. Omáčka má být sladkokyselá, pikantní. Při podávání poklademe kolem ryby kolečka citronu a kousky másla. Nejvhodnější přílohou je vídeňský knedlík. 

.

A příště můžete na rybu použít naši Rybu za zámku

.

Další krajové recepty najdete pod štítkem Středočeský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

MzExN2Z