Jabkance

12.11.2019

Jabkance

Pardubický kraj

V České Třebová se každý rok koná Jabkancová pouť. Ale historie pečení jabkanců je mnohem delší. Za všechno může tamní Rotunda svaté Kateřiny – jediná dochovaná románská kaple ve východních Čechách. Právě tam se každoročně na svatou Kateřinu konala procesí poutníků ze široka daleka, která bylo potřeba pohostit. A tak začaly v České Třebové péct jabkance. Název nepochází, jak by se zdálo z jablek, ale z archaického pojmenování brambor v okolí České Třebové – „zemní jablka“.

Suroviny: brambory, hladká mouka na vyválení, sádlo na pomaštění, do náplně pak tvaroh, vajíčko a cukr

Postup od Marcely Saláškové z České Třebové:

Uvaříme brambory ve slupce a necháme je trochu vypařit, u nás se to dělá z několika metráků takže se brambory namelou na masovém strojku ale doma stačí nastrouhat na jemném struhadle. Potom u nás máme tlouk a vaničku oboje dřevěné. Dáme nastrouhané brambory do vaničky a tloukem je třeme až se začnou spojovat do těsta, osolíme, zatím jen brambory bez mouky. Na vál si trochu podsypeme moukou a děláme placičky které naplníme tvarohem (tvaroh obyč ve staniolu, cukr, případně vajíčko) placičky naplníme tvarohem přeložíme a po kraji zamáčkneme. Pečeme na suché teflonové pánvi u nás při pouti se pečou na kamnech nahoře na plotně. Po upečení ocukrovat a pomastit máslem. Na pouti se dělá z 10 metráků brambor.

.

A co takhle k večeři Tzatziky?

.

Další krajové speciality najdete pro štítkem Pardubický kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZGEwYTI3M