Stěžerský medovník

16.02.2020

Stěžerský medovník

Královéhradecký kraj

Suroviny: 3 vejce, 3 lžíce medu, 0,40 kg mouka hladká, 0,3 kg cukr krupice, 1 čajová lžička soda bikarbona, 0,25 kgmáslo nebo hera (stěžerským hospodyňkám se osvědčila hera), Krém: 0,3 kg másla, Zkaramelizované kondenzované mléko Salko

Máslo nebo Heru rozpustíme v hrnku do horka, neškvaříme. Ostatní suroviny dáme do mísy a přidáme rozpuštěné máslo (horké). Směs smícháme a vznikne těsto, které natíráme na pečící papír a toto množství vystačí tak na 5 – 6 placek. Roztírejte natenko.

Pečeme v předehřáté troubě cca na 180 stupňů. Placky jsou upečeny cca za 5 minut. Barvu by měli mít zlatavou.

Krém: Máslo utřete do pěny a do něho zašlehejte zkaramelizované Salko. Lze koupit v obchodě už hotové. Doporučuji výrobce Tatra.

Vytvořte si velikost jedné placky a okrajujte přebytky. Promazávejte vždy placku, krém. Končí se krémem a ten posypte umletými odkrojky.

.

A až si budete dávat medovník s přáteli, nezapomeňte na Borůvkový čaj

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZmI3ZTdh