Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem z Borovan

26.03.2020

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem z Borovan

Jihočeský kraj

Kynuté knedlíky je možno také borůvkami plnit. Díky ochucenému žahouru jsou však snadnější a i chutnější. Tyto kynuté knedlíky jsou podávány i při soutěži jedlíků „O krále borůvkových knedlíků“ v rámci Borovanského borůvkobraní. Ačkoliv běžná porce obsahuje 3- 4 knedlíky, král jedlíků jich spořádá kolem dvaceti čtyř! (a pak sedne na kolo a jede zpátky 40 km do Jindřichova Hradce). Nevíme jestli letos Borůvkobraní bude, ale pokud ano, tak tady jsou k němu informace. http://www.boruvkobrani.cz/

.

Recept: Těsto: 500 g polohrubé a hrubé mouky, 1 vejce, 250 ml vlažného mléka, sůl, cukr, 30 g droždí
Žahour: 500 g borůvek, 125 ml vody, 2 lžíce cukru, lžíce másla, lžička Solamylu, 250 ml mléka, (možno dochutit špetkou skořice), máslo na polití

Droždí zamícháme s cukrem, rozředíme malým množstvím mléka, přidáme trochu prosáté mouky a zamícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout. Do zbylé prosáté
mouky (trochu mouky necháme stranou na vyválení) přidáme vejce, sůl, vykynutý kvásek, zbylou dávku vlažného mléka, pečlivě promícháme a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme, vyválíme bochánky a necháme vykynout. Vykynuté vaříme v páře (na pařáčku) cca 8-10 minut (můžeme je vařit i ve vodě). Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z hrnce propícháme vidličkou, aby
se nesrazily. Borůvky na žahour zalijeme vodou a rozvaříme, přidáme cukr a máslo. V mléce rozšleháme solamyl a borůvky jím zahustíme. Jen krátce povaříme a můžeme dochutit skořicí.

.

A proč tenhle borůvkový ráj nedoplnit našim Borůvkovým čajem

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihočeský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

OGNlMmY0Z