Kynuté knedlíky je možno také borůvkami plnit. Díky ochucenému žahouru jsou však snadnější a i chutnější. Tyto kynuté knedlíky jsou podávány i při soutěži jedlíků „O krále borůvkových knedlíků“ v rámci Borovanského borůvkobraní. Ačkoliv běžná porce obsahuje 3- 4 knedlíky, král jedlíků jich spořádá kolem dvaceti čtyř! (a pak sedne na kolo a jede zpátky 40 km do Jindřichova Hradce). Nevíme jestli letos Borůvkobraní bude, ale pokud ano, tak tady jsou k němu informace. http://www.boruvkobrani.cz/
.
Recept: Těsto: 500 g polohrubé a hrubé mouky, 1 vejce, 250 ml vlažného mléka, sůl, cukr, 30 g droždí
Žahour: 500 g borůvek, 125 ml vody, 2 lžíce cukru, lžíce másla, lžička Solamylu, 250 ml mléka, (možno dochutit špetkou skořice), máslo na polití
Droždí zamícháme s cukrem, rozředíme malým množstvím mléka, přidáme trochu prosáté mouky a zamícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout. Do zbylé prosáté
mouky (trochu mouky necháme stranou na vyválení) přidáme vejce, sůl, vykynutý kvásek, zbylou dávku vlažného mléka, pečlivě promícháme a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme, vyválíme bochánky a necháme vykynout. Vykynuté vaříme v páře (na pařáčku) cca 8-10 minut (můžeme je vařit i ve vodě). Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z hrnce propícháme vidličkou, aby
se nesrazily. Borůvky na žahour zalijeme vodou a rozvaříme, přidáme cukr a máslo. V mléce rozšleháme solamyl a borůvky jím zahustíme. Jen krátce povaříme a můžeme dochutit skořicí.
.
A proč tenhle borůvkový ráj nedoplnit našim Borůvkovým čajem
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihočeský kraj