Slezské špaldoto

26.10.2019

Slezské špaldoto

Olomoucký kraj

Pšenice špalda patří k nejtradičnějším obilninám, kterou již pěstovali Germáni, Keltové a dokonce Starověcí Egypťané. Špalda je odrůdou nešlechtění pšenice, jež je přirozeně odolná vůči škůdcům, má příjemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelná. Naši předci znali mnoho receptů se špaldou. Jedním z dochovaných je Slezské špaldoto

Suroviny: 300 g pšenice špaldy (na 4 porce), 150 g uzeného masa, 50 g sušených švestek, 1 cibule, jarní cibulka, kopr, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olej.

Špaldu propláchneme a namočíme přes noc do vody. Na druhý den opět špaldu propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do změknutí, přibližně 40 minut.

Mezitím si najemno nakrájíme cibuli i uzené maso a dáme restovat na rozpálený olej. Po orestování do zlatova přidáme nakrájené sušené švestky a polovinu jarní cibulky. Zbylou část jarní cibulky necháme na dozdobení. Po uvaření špaldy opatrně slijeme vodu a do špaldy přidáme připravenou směs cibulky, uzeného masa a švestek. Špaldoto podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme kopr či oblíbené bylinky. Na závěr porci dozdobíme jarní cibulkou.

Recept lze různě modifikovat dle chutí. Sušené švestky můžeme nahradit žampiony nebo chuťově výraznějšími sušenými rajčaty. Podle chuti můžeme přidávat nejrůznější bylinky a pro vegetariány lze uzené maso nahradit kousky tvrdého sýra či špaldoto posypat strouhaným sýrem.

.

A na večeři pak vyzkoušejte VAJÍČKOVOU POMAZÁNKU

.

Další krajové recepty najdete pod štítkem Olomoucký kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

YzQzMWIx