Žiželický kucmoch

09.03.2020

Žiželický kucmoch

Středočeský kraj

Od paní Mirky Tomešové jsme dostali recept na Žiželický kucmoch i s hezkým povídáním.

"Žijeme v době, kdy žádné jídlo není pro nás vzácností. Proto se někdy rádi vracíme k jídelníčku našich babiček, i když byl daleko prostší. Také kucmoch, který býval pro mnohé hospodyňky východiskem z nouze, je dnes vítanou pochoutkou, která může zpestřit náš jídelníček."

"O tom, jak byl kucmoch u nás běžným jídlem, svědčí i tato průpovídka: když se stěhovala nevěsta od matky za svým mužem, ptala se: „Kolik šťouchů do kucmouchu?“. „Pět a už jeď!“, připomínala maminka a její rada provázela dceru po celý život." 

Připravíme ho tak, že oloupeme syrové brambory, větší rozkrojíme na čtvrtky, zalijeme osolenou vodou a rychle uvaříme. Jakmile jsou měkké, ihned scedíme vodu, aby brambory nezřídly a zasypeme je hrubou moukou (na 1 ½ kg brambor dáváme asi 35 dkg hrubé mouky) podle toho, jak jsou moučnaté, několikrát vařečkou „pošťoucháme“, přiklopíme pokličkou a necháme je s moukou asi 10 minut na kraji plotny zapařit. Potom vařečkou vymícháme. 

Když v těstě nejsou již kousky brambor, vykrajujeme lžící omočenou v másle škubánky, které mastíme máslem a sypeme tlučeným mákem s cukrem.

Dobře maštěný kucmoch prý klouže do krku sám, ale suchý vzdychá „Áchich“.

.

Víte, že majoránce se dříve říkalo Krasovůně? Tak té naší by tohle jméno slušelo. Voní krásně. 

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Středočeský kraj

 

 

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

YmE0MG