ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 199,0 Kč
skladem
naše cena 199,0 Kč
skladem
naše cena 199,0 Kč
skladem

» Odposlechnuto

KOŘENÍ NA ZAČÁTKU NEBO NA KONCI VAŘENÍ 

 

Dohadovala jsem se s paní Marií v našem krámku, kdy mám dát do jídla tymián, jestli na začátku vaření a nebo na konci. Já tvrdila, že tymián na začátku. Shodli jsme se s paní, na tom, že je v tom zmatek a bylo by fajn, dopátrat jak to vlastně je.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron koření dělí na „měkké jedlé“ a „tvrdé nejedlé“ – podle toho, jak s nimi v kuchyni dál pracuje. Mezi měkké počítá pažitku, petržel – hladkolistou i kudrnku –, bazalku, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku, tvrdý je pak například rozmarýn, šalvěj, tymián nebo levandule.

„Měkké se přidávají většinou až nakonec, do už hotového jídla,“ popisuje. „Například bazalka do těstovin: dát ji do omáčky dřív, rozvaří se, zešedne a vlastně jako by tam vůbec nebyla. Jedině čerstvá jídlo dochutí tak, jak má.“ Takzvaně tvrdé bylinky naopak delší pobyt při vyšších teplotách snášejí dobře a některým vyloženě svědčí. „Takový bobkový list nebo tymián potřebuje povařit, aby své aroma vůbec uvolnil,“ vysvětluje šéfkuchař s tím, že poté, co svůj účel splní, nemají v hrnci dál co pohledávat.

Ke koření, které dáváme až ke konci vaření je i muškátový květ, protože vysoká teplota ničí jeho chuť. Navíc je potřeba toto koření přidávat do jídla po špetkách, jinak dostane mýdlovou chuť. Těsně před podáváním se do pokrmu přidává i kopr.

Naopak na začátek vaření patří římský kmín a hořčičné semínko, kterým navíc pomáhá, pokud se restují na oleji, aby se uvolnilo aroma.

 

 

HOŘČICE BÍLÁ

Celkem pravidelně (už u nás byl třikrát) k nám chodí mladík, který si kupuje hromady bílé hořčiče. Nedalo mi to a zeptala jsem se, na co ji má. No a představte si na vlasy. Ve čtvrtek přišla další slečna taky pro hromadu mleté bílé hořčice na vlasy. No a tak jsem začala prohledávat internet a páni (i dámy), něco na tom bude. Přečetla jsem mnoho diskusí a všechny byly pozitivní.  Řešení za pár korun, bez zbytečné chemie. To se mi líbí. I já vyzkouším.

A co vlastně hořčice umí? Absorbuje přebytečnou mastnotu, zlepšuje i krevní oběh a reguluje mazové žlázy, které se nacházejí na pokožce hlavy.

A jak je možné, že hořčice pomáhá?! Hořčice totiž mechanicky zahřívá pokožku tím, že ji lehce dráždí, čímž se zvyšuje průtok krve. A čím větší prokrvení, tím více se dostane živin k vlasovým folikulům. (Proto prý rostou vlasy rychleji v létě, než v zimě.) Olej chrání pokožku před přílišným podrážděním, žloutek dodává živiny (např. biotin (vitamin H) a vitamin B 12) a cukr vše zahřívá. 

 

Návod na přípravu zázračného zábalu:

Ingredience: vaječný žloutek, moučkový cukr, mleté hořčičné semínko, olivový olej, horká voda.

Hořčičné semínko u nás koupíte už pomleté. Mnoho experimentátorů kupuje hořčici v celku a snaží se ji mlít doma mlýnkem na mák. Což je zbytečná práce a následné vymývání slupek z vlasů, co pak vypadají jako lupy je něco, co klidně můžete jako zkušenost vynechat. 

Co se týče oleje, ideální je kokosový olej (který se předem nahřeje aby přešel do kapalného skupenství), ale lze použít jakýkoliv, který máte rádi a děláte si s ním běžně zábaly. Vhodný a často používaný je olivový (používejte výhradně panenský, za studena lisovaný). Lze kombinovat i s ricinovým, jojobovým... nemusíte nutně zůstat pouze u jednoho jediného.

Ideální postup:
Není vhodné dávat masku na suché vlasy, protože hořčičné semínko je pálivé a vlasy vysušuje. Zábal se aplikuje pouze na pokožku hlavy, čím méně se ho dostane na vlasy, tím lépe. Tomu se však úplně zabránit nedá, takže před nanášením hořčice si první vlasy namokřete a vetřete do nich olej po celé jejich délce. Od kořínků po konečky (kokosový, nebo olivový, klidně s příměsí dalšího). Tím zabráníte vysušení vlasů, nebo poničení konečků, které jsou náchylnější.

MGQ0NzE5N2