Slezská vařonka

16.10.2019

Slezská vařonka

Moravskoslezský kraj

Suroviny: 100 g cukru, 500 ml vodky (může ji nahradit ovocný destilát, režná či samohonka), 500 ml vody (může být i bylinkový čaj), hřebíček , skořice, med, máslo, citronová kůra nebo pomerančová

Cukr nasypeme do kastrolu, přidáme pár kapek vody a za stálého míchání necháme zkaramelizovat podle chuti. Syrovější alkohol lépe překreje intenzivnější chutí, takže v tom případě používáme tmavší karamel a více koření. Pak zalijeme vodou. Pozor karamel může prskat! Přidáme koření. Pak mícháme do doby než se ztvrdlý karamel rozpustí a voda začne vřít. Poté nalijeme vodku, případně ovocný destilát, režnou nebo samohonku. Vše chvíli prohřejeme. Vhodné je dosáhnout co nejvyšší teploty, ale zase ne tak, aby se alkohol neodpařil. Určitě tedy nenechat dojít k varu a už vůbec neohřívat dlouho. Ideální je ohřev ukončit těsně před tím, než se objeví první bublinky. Vařonku je důležité pít horkou. To znamená připravit vždy tolik, kolik se hned rozleje do pohárů. Pokud se vám nechce vařit vícekrát, použijte na uchování vařonky horké termosku.

Máslo se dává do pohárků před nalitím vařonky. Horký nápoj máslo pěkně rozpustí. Vařonku je možné pít i bez másla. Ale, přestože se neznalým může zdát tato ingredience nevhodná, pak opak je pravdou a právě máslo dodává vařonce lahodnosti. Másla dávejte podle chuti, zhruba půl čajové lžičky na 1,5 dl vařonky.

A pokud to s Vařonkou přeženete, máme pro Vás pomocníka - bylinnou kúru Antikocovina

Další krajové recepty najdete pod štítkem Moravskoslezský kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZjdmMWI5ND