Báleše od babičky Aničky z Podolí

16.02.2020

Báleše od babičky Aničky z Podolí

Zlínský kraj

Suroviny: 500g polohrubé mouky,  100g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 1 ¼ hrnku vlažného mléka, 1 kostku kvasnic, 2 lžíce rumu,  špetka soli, citrónová kůra, rum a sůl
Dále: olej nebo sádlo na smažení, trnky /povidla/, nebo marmeládu na plnění, šlehačku, smetánek - Pribinášek, ušlehaný tvaroh nebo hustý smetanový jogurt na zdobení

V hrnku zaděláme z kvasnic, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka kvásek. Pak třeme v míse do pěny cukr, máslo, žloutky a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme prosetou mouku, sůl, rum a vykynutý kvásek. Těsto dobře propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Vykynuté vyválíme na pomoučeném vále na plát asi 0,5 cm silný a vykrajujeme kolečka. Necháme ještě chvíli kynout /přikryté utěrkou/. Pak rozehřejeme tuk, bálešky roztáhneme rukou a vložíme do rozpáleného tuku. Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení dosmažíme bez pokličky. Smažíme na středně silném ohni. Hotové necháme na ubrousku okapat.
Vychladlé plníme malou trubičkou dovnitř nebo potřeme do důlku trnkama či marmeládou a zdobíme dle chuti. Můžeme je také jen pocukrovat.

.

A také máme spoustu bylinek

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Zlínský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZDM3Mj