Hnětýnky

14.11.2019

Hnětýnky

Jihočeský kraj

Typickým sladkým pečivem, které hospodyňky v Jižních Čechách připravují na posvícení i jiné slavnostní příležitostí, jsou mětýnky, mětánky neboli hnětýnky. Vzhledově to jsou malé dortíky nebo placičky většinou s polevou, často velice bohatě nazdobené, některé jsou doslova uměleckými díly. V řadě obcí na jihu Čech se dnes pořádají výstavy a soutěže o nejkrásnější jihočeskou mětýnku – hnětýnku.

Suroviny: na těsto - 250 g másla, 250 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 6 vajec, vanilkový lusk nebo 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce Tuzemáku z Jindřichova Hradce, citronovou kůru, 1 lžičku prášku do pečiva. Na polevu - 200 g moučkového cukru, 1 lžíci horké vody, 3 lžíce Tuzemáku z Jindřichova Hradce. Na ozdobu - kvítky, holubičky, srdíčka a různé perličky apod. Dají se také použít mandle, či máslový krém.

Máslo o pokojové teplotě třeme s cukrem, vanilkou a žloutky. Musí vzniknout hladká nadýchaná hmota, práci dost usnadní kuchyňský hnětač. Poté vmícháme rum a citronovou kůru. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva, opatrně ale důkladně vmícháme do vyšlehaného másla. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těstem plníme do ½ máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formičky. Při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí, peče se v troubě předehřáté na cca 150 °C asi půl hodiny. Hnětýnka má být světlá, přesto dobře propečená. Ještě horké vyklápíme, po vychladnutí potíráme horní část polevou. Připravíme ji tak, že vyšleháme uvedené ingredience. Lze také použít rozehřátou čokoládu. Zdobíme dle libosti. Hnětýnky necháme ideálně den v chladnu odležet.
Ozdoby je možné zakoupit na webu www.cukroveozdoby.cz (Regionální produkt Prácheňsko).

.

A na pití se určitě bude hodit voňavý čaj Anglický karamel, ať jsme světoví

.

Další krajové speciality naleznete pod štítkem Jihočeský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

MTJlOGQ