Řepánky z Kolína

27.10.2019

Řepánky z Kolína

Středočeský kraj

Naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, důkazem toho jsou řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do buchet.

Suroviny: Těsto - 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 dcl mléka, špetka soli, půl kostky droždí, 50 g másla a 100 g krupicového cukru. Náplň - cukrová řepa, mletý mák mletý a badyán

Mléko rozlijeme do dvou kastrůlků. Mírně zahřejeme a stáhneme z ohně. V jednom kastrůlku rozpustíme máslo. Do druhého rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vykynout kvásek.

Do mísy vsypeme hladkou mouku, špetku soli a zbytek cukru. Vše promícháme. Do směsi rozklepneme obě vejce a přilijeme směsi z obou kastrůlků. Pak vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě, zakryté čistou utěrkou, vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Na pomoučeném válu vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru. Hrnečkem vykrajujeme malá kolečka, na které klademe náplň. Kolečka přehneme a uzavřeme.

Cukrovou řepu nastrouháme, mírně povaříme, scedíme a necháme okapat a mírně vychladnout. Dochutíme mletým mákem a mletým badyánem.

Pečeme v předehřáté troubě po dobu 10 minut. Při pečení se řiďte vlastní zkušeností s troubou. Obecně se doporučuje předehřát troubu na 160 stupňů a péct dozlatova.

.

A příště vyzkoušejte Perník

.

A další krajové recepty najdete pod štítkem Středočeský kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NTUxYzMwZj