Paní místostarostka Dřevěnic Ludmila Lukavcová, nám poslala recept i s krásným příběhem: Dřevěnice je malá vesnice, kde žije 250 obyvatel, ale kdo hraje volejbal, tak ten hned ví, kde tahle malá obec leží. Na deseti antukových kurtech se o prvních dvou srpnových víkendech hraje volejbal, v roce 2020 to je již 67. ročník Volejbalové Dřevěnice. Potkávají se tady hráči z extraligy i junioři. Za oba víkendy to je přes 2000 lidí, kteří buď aktivně hrají nebo se přišli podívat na zápasy. O hladký chod celého turnaje se stará 250 pořadatelů a všichni pracují zadarmo! To znamená, že pomáhají i chataři a chalupáři, kteří do Dřevěnice jezdí nebo kamarádi, kterým se u nás líbí. Nejmenší děti dělají zapisovatele, ženy jsou ve stánkách s občerstvením a muži mají na starosti řízení celého turnaje.
Velké množství lidí, které k nám přijede, se musí také najíst. Největším lákadlem jsou dřevěnické chleby. Jejich historie se datuje již od šedesátých let, kdy je začaly dělat šikovné dřevěnické ženy, aby byl větší sortiment v jídle pro hráče. V létě je teplo, tak dá většina přítomných přednost něčemu zdravějšímu. Z nápadu, jak vylepšit jídelníček, se stala tradice. Ráno nastupuje směna žen do stánků již v šest hodin, aby připravily pro všechny snídani. Už u snídaně se někteří volejbalisté ptají, kdy už budou chleby. Ty se začínají dělat ráno až po osmé hodině a s jejich přípravou se končí okolo šesté večer. Za den se udělá až 1000 chlebů.
Během dne se spotřebuje na výrobu chlebů několik várek posypu, kterému se tady neřekne jinak než drchlanina. Na jednu dávku drchlaniny je tedy potřeba:
3 kg najemno nastrouhaného sýru Eidam, ¼ kg nastrouhaného sýru Balkán, (dříve se jmenoval Istambul). Dále se přidá velká hrst na jemno nakrájené petrželky, ta dá všemu tu správnou vůni, a nakonec se vše dosolí. Do drchlaniny se přidá také šťáva z rajčat, která zbude při jejich krájení. Na toto množství tak hrníček. Pokud nemá drchlanina tu správnou konzistenci, tak také trochu piva nebo podmáslí. Musí být tak „akorát“ nesmí být suchá, ani se lepit. Čerstvý chléb se namaže „máslovou Perlou“ a dá se na něj vrstva drchlaniny. Dále se zdobí nakrájenými rajčaty a vajíčky a navrch se posype hustě cibulí. K chlebům si většina lidí koupí podmáslí, to je také tradice nebo si dají pivo.
Pokud si budete dělat chleby v létě doma, tak čím více dáte balkánu, tím méně budete muset solit a tím bude drchlanina lepší. Chleba můžete namazat také klasickým máslem, je to podle chuti, co kdo má rád. A hlavně nezapomeňte petrželku, bez ní by to nebylo ono! Proto se také chleby dělají v létě, protože to jsou dobrá rajčata a petrželka je na každé zahrádce.
.
A kdo má rád ostré, určitě by si chlebík mohl posypat našim chilli
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj