Dřevěnické chleby

17.02.2020

Dřevěnické chleby

Královéhradecký kraj

Paní místostarostka Dřevěnic Ludmila Lukavcová, nám poslala recept i s krásným příběhem: Dřevěnice je malá vesnice, kde žije 250 obyvatel, ale kdo hraje volejbal, tak ten hned ví, kde tahle malá obec leží. Na deseti antukových kurtech se o prvních dvou  srpnových víkendech  hraje volejbal,  v roce 2020 to je již 67. ročník Volejbalové Dřevěnice. Potkávají se tady hráči z extraligy i junioři. Za oba víkendy to je přes 2000 lidí, kteří buď aktivně hrají nebo se přišli podívat na zápasy. O hladký chod celého turnaje se stará 250 pořadatelů a všichni pracují zadarmo! To znamená, že pomáhají i chataři a chalupáři, kteří do Dřevěnice jezdí nebo kamarádi, kterým se u nás líbí. Nejmenší děti dělají zapisovatele, ženy jsou ve stánkách s občerstvením a muži mají na starosti řízení celého turnaje.

Velké množství lidí, které k nám přijede, se musí také najíst. Největším lákadlem jsou dřevěnické  chleby. Jejich historie se datuje již od  šedesátých let, kdy je začaly dělat šikovné dřevěnické ženy, aby byl větší sortiment v jídle pro hráče. V létě je teplo, tak dá většina  přítomných  přednost  něčemu zdravějšímu. Z nápadu, jak vylepšit jídelníček, se stala tradice. Ráno nastupuje směna žen do stánků již v šest hodin, aby připravily pro všechny snídani. Už u snídaně se někteří volejbalisté  ptají, kdy už budou chleby. Ty se začínají dělat  ráno až po osmé hodině a s jejich přípravou se končí  okolo šesté večer.  Za den se udělá  až 1000 chlebů.

Během dne se spotřebuje na výrobu chlebů  několik várek posypu, kterému se tady neřekne  jinak než drchlanina. Na jednu  dávku drchlaniny je  tedy potřeba:

3 kg najemno nastrouhaného sýru Eidam, ¼ kg nastrouhaného sýru Balkán, (dříve se jmenoval Istambul). Dále se přidá velká hrst na jemno nakrájené petrželky, ta dá všemu tu správnou vůni, a nakonec se vše dosolí. Do drchlaniny se přidá také šťáva z rajčat, která zbude při jejich krájení. Na toto množství tak  hrníček. Pokud nemá drchlanina tu správnou konzistenci, tak také trochu piva nebo podmáslí. Musí být tak „akorát“ nesmí být suchá, ani se lepit. Čerstvý chléb se namaže „máslovou Perlou“ a dá se na něj vrstva drchlaniny. Dále se zdobí nakrájenými rajčaty a vajíčky a navrch se posype hustě cibulí. K chlebům si většina lidí koupí  podmáslí, to je také tradice nebo si dají pivo.

Pokud si budete dělat chleby v létě doma, tak čím více dáte balkánu, tím méně budete muset solit a tím bude drchlanina lepší. Chleba můžete namazat také klasickým máslem, je to podle chuti, co kdo má rád. A hlavně nezapomeňte petrželku, bez ní by to nebylo ono! Proto se také chleby dělají v létě, protože to jsou dobrá rajčata a petrželka je na každé zahrádce.

.

A kdo má rád ostré, určitě by si chlebík mohl posypat našim chilli

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj

 

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

Njk4M