Pavlišovský řízek

23.11.2019

Pavlišovský řízek

Královéhradecký kraj

V zásadě jsou dvě varianty, kde se tento řízek objevil. První varianta je, že tato specialita pochází z hostince U Kaválků na Pavlišově. A ta praví, že tenkrát hospodyně, která vařila v kuchyni, neměla žádné jiné suroviny kromě řízku. A když tam přišli pocestní a chtěli si dát něco k jídlu, tak narychlo udělala právě řízek, dala k tomu knedlíky a zelí. Tedy to, co měla po ruce. A v tom okamžiku prý se z toho stal slavný Pavlišovský řízek. A druhá varianta říká, že to bylo za první republiky, když se na Pavlišově stavěly ony válečné kryty a opevnění, tak dělníci měli hlad a protože byli místní, tak jim hospodyně nosily to, co měly doma a nejrychlejší jídlo byl právě Pavlišovský řízek. Tak možná i z toho důvodu se tak ten řízek takto nazývá. Na jídelním lístku ho najdete také pod názvem Pavlišovák v okolí Úpice jako Úpický řízek. Tuto specialitu dostanete běžně v restauracích.

Suroviny: 4 plátky vepřového masa (kýty nebo krkovice), houskový knedlík, kysané zelí, strouhanka, hladká mouka, vejce, sůl

Vepřové maso nakrájíme, naklepeme, osolíme, obalíme v trojobalu a na rozpáleném tuku nebo oleji smažíme. Podáváme s kysaným zelím a houskovým knedlíkem.

.

A v neděli vyzkoušejte originální středně ostré jihoafrické koření CHAKALAKA

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Královéhradecký kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NDNjM