Trmické makové mušle

21.02.2020

Trmické makové mušle

Ústecký kraj

Trmická maková mušle spatřila světlo světa v roce 1836. Recepturu přivezl ze zahraničních cest pekař Wenzel Schindler a dlouhá léta ji nabízel na velikonočních trzích. Zákeřné války zamíchaly pořadím gurmánských pochoutek, sladká tradice si však po letech našla své příznivce v ústeckém muzeu. To se snaží vrátit Trmické makové mušli její slávu, dokonce uspořádalo soutěž o nejlepší Trmickou makovou mušli. 

Recept na Trmické makové mušle od Elisabeth Bschoch, roz. Sterlike, Trmice/Zwiesel


Suroviny: 1 kg mouky, ½ kg máku, 15 dkg cukru, 15 dkg, margarínu, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 balíčky (á 43 g) droždí, 1 vydatná špetka soli, 1 vejce, asi ¼ litru mléka, nastrouhaná
kůra z 1 citronu (bez postřiku), trochu skořice pro ochucení.

Příprava: Nejprve vymícháme řídký omládek z třetiny mouky, droždí, vlažného mléka a lžíce cukru. Když nakyne, pevně uhněteme se všemi přísadami měkké těsto jako u buchty a necháme kynout. Mezitím nameleme v mlýnku nebo v mixéru do sucha mák, potom pravidelně přiléváme mléko, až zbělá. V mlýnku namletý mák přelijeme vařícím mlékem. Ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. 

Potom hned začneme pracovat: Lžící vykrojíme kousky těsta. Vytvarujeme do kuliček, necháme trochu zkynout. Válečkem rozválíme těsto na oválné kousky, na které klademe náplň. Těsto přeložíme do tvaru mušle a okraje pevně stlačíme a osadíme na plech.Necháme asi půl hodiny kynout. Mezitím dvakrát potřeme roztlučenými vejci. Necháme asi půl hodiny kynout. Mezitím dvakrát potřeme roztlučeným bílkem.

Zahřejeme troubu na 180°. Makové mušle třikrát až čtyřikrát propíchneme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme do hněda.

.

OHNIVĚ ŽLUTÁ KURKUMA JE NAŠE NEJPRODÁVANĚJŠÍ. Více: https://www.kopra.cz/ohnive-zluta-kurkuma

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Ústecký kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

MjdhZDg2