Svatební buchtičky z Blížkovic

24.01.2020

Svatební buchtičky z Blížkovic

Jihomoravský kraj

Suroviny: Těsto - 80 dkg polohrubé mouky, 20 dkg hladké mouky, 4 dkg kvasnic, asi ¾ l mléka, na 1 kg mouky 1dkg soli, 20 dkg másla, 20 dkg cukru, žloutky

Náplň

tvarohová náplň

maková náplň

povidlová náplň

tvaroh

mletý mák

povidla

žloutek

cukr

rum

vanilkový cukr

mléko

skořice

citronová kůra

badián

cukr

rozinky

Rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ve větší míse si smícháme sypké ingredience - polohrubou a hladkou mouku, cukr, poté přidáme žloutky, máslo, mléko, sůl a nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme kynout. Mezitím si připravíme náplň do buchtiček. S vykynutého těsta vyhazujeme kávovou lžičkou malé kousky, které se plní makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní. Buchtičky zavíráme podle druhu náplně. Makové do kuličky s dvojitým nastřižením, tvarohové zavíráme do šátečku nebo růžičky a povidlové klasicky do kuličky. Jednotlivé buchtičky klademe na plech a promazáváme je ze všech stran rozpuštěným sádlem s máslem. Nejlépe když budou ‚plavat‘. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova na 170 stupňů celsia. Na 1 plech by se mělo vejít cca 300 ks buchtiček.

Náplň: Každou náplň připravíme zvlášť smícháním daných surovin. U makové náplně musíme však zahřát mléko a pak přidáme ostatní suroviny a trošku povaříme.

.

A k výborné buchtičce ladí lahodný černý čaj Golden Nepal

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihomoravský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZmE2YTAzZ