Karlovarská vřídelní polévka

25.10.2019

Karlovarská vřídelní polévka

Karlovarský kraj

Lázeňští lékaři Vřídelní polévku radili konzumovat pacientům, kteří měli problémy se žaludkem, jako lehkou večeři. Pomáhala i na kocovinu.

Podle Karlsbader Zeitung se sprudelsuppe čili vřídelní polévka v lázeňském městě vařívala už v polovině 16. století, původně jako snídaně. Některé prameny uvádějí, že jako první ji pro svého pána s mlsným jazýčkem hraběte Rudolfa Chotka v roce 1759 připravil kuchař a cukrář Jan Jiří Pupp, který se pak v Karlových Varech usadil.

Znovuobjevený recept zaujal vedení Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád, které se rozhodlo vřídelní polévku vrátit do povědomí lidí. Zatím je podávána při zvláštních příležitostech, např. na Nový rok nájemcům Vřídelní kolonády. 

Suroviny: 1 l vody z karlovarského vřídla, 1 až 2 lžíce světlé jíšky (hladká mouka, máslo), špetka muškátového květu, špetka mletého pepře, máslo na špičku nože, 1 žloutek, nasekaná petrželka, staré pečivo

Do 1 l vřídelní vody přidáme 1 až 2 lžíce světlé jíšky, trochu koření - špetku muškátového květu a pepře, lze doplnit čerstvým máslem na špičku nože. Povaříme a na závěr zakvedláme 1 žloutek.

Ozdobíme nasekanou petrželkou a servírujeme s kousky nakrájeného osmaženého pečiva. Vůbec nesolíme, vřídelní voda je slaná dost!

V létě a na podzim si můžete polévku vylepšit nakrájenými hříbky, ale „musí“ být nasbírány v karlovarských lázeňských lesích mezi Dianou a Linhartem.

.

A pokud problémy se žaludkem nepřejdou, pomůže bylinková kúra PÁLENÍ ŽÁHY A ŽALUDEK.

.

Další krajové recepty najdete pod štítkem Karlovarský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

OGUzNGY0M