Pohančená kaša se škrakú z Vizovic

12.05.2020

Pohančená kaša se škrakú z Vizovic

Zlínský kraj

Ve Vizovické kuchařce, která vznikla v rámci projektu Make a connection – připoj se, se píše, že Vizovice bývají často označovány jako brána do valašského kraje. Proto i strava, kterou zde dříve lidé jedli, odpovídala svým složením té, která byla typická pro celé Valašsko. Skladba jídel byla značně ovlivněna rázem krajiny, která je kopcovitá a půda, jež místní obyvatelé obdělávali je hodně kamenitá s velkým
obsahem jílu. Díky tomu byl odpradávna tento kraj velmi chudý a lidé žili skromně a živili se převážně tím, co si sami vypěstovali. Bylo to převážně proso, obilí, pohanka, luštěniny a zelenina. V největší míře zelí a tuřín ( na Valašsku zvaný kvak ). Brambory se zde začaly pěstovat koncem 18.století, ale jejich úroda bývala malá. Rozšířený byl také chov hovězího dobytka a ovcí a také včelařství.
Pro vizovickou oblast bylo typické také pěstování ovocných stromů, převážně švestek ( valašsky trnek ), které pak lidé přeměňovali ve slivovici, povidla nebo je sušili na zimu, kdy sloužily jako pamlsky.
V souhrnu stravu tvořilo hlavně kysané zelí, obiloviny, produkty z kravského, ale spíše ovčího a kozího mléka a různé kaše, například z prosa, pohanky, kukuřice a v nouzi i z ječmene. Důležité místo měly
také omáčky, protože byly levné a strávníky zasytily. Maso jedli Valaši jen zřídka a většinou bylo z jejich vlastní produkce. Oblíbené bylo maso uzené.

Recepty jsou proto rychlé a jednoduché.

Pohančená kaša se škrakú

Pohanku připravíme stejným způsobem jako rýži. Rozdělíme ji na talíře nebo upravíme na velkou mísu a dobře omastíme rozpuštěnou slaninou –
škrakú. Kaši můžeme vylepšit nadrobno nakrájenou klobásou.

.

Asi bych přidala nějaké speciální koření jako například Černý česnek

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Zlínský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

MGZlO