Ve Vizovické kuchařce, která vznikla v rámci projektu Make a connection – připoj se, se píše, že Vizovice bývají často označovány jako brána do valašského kraje. Proto i strava, kterou zde dříve lidé jedli, odpovídala svým složením té, která byla typická pro celé Valašsko. Skladba jídel byla značně ovlivněna rázem krajiny, která je kopcovitá a půda, jež místní obyvatelé obdělávali je hodně kamenitá s velkým
obsahem jílu. Díky tomu byl odpradávna tento kraj velmi chudý a lidé žili skromně a živili se převážně tím, co si sami vypěstovali. Bylo to převážně proso, obilí, pohanka, luštěniny a zelenina. V největší míře zelí a tuřín ( na Valašsku zvaný kvak ). Brambory se zde začaly pěstovat koncem 18.století, ale jejich úroda bývala malá. Rozšířený byl také chov hovězího dobytka a ovcí a také včelařství.
Pro vizovickou oblast bylo typické také pěstování ovocných stromů, převážně švestek ( valašsky trnek ), které pak lidé přeměňovali ve slivovici, povidla nebo je sušili na zimu, kdy sloužily jako pamlsky.
V souhrnu stravu tvořilo hlavně kysané zelí, obiloviny, produkty z kravského, ale spíše ovčího a kozího mléka a různé kaše, například z prosa, pohanky, kukuřice a v nouzi i z ječmene. Důležité místo měly
také omáčky, protože byly levné a strávníky zasytily. Maso jedli Valaši jen zřídka a většinou bylo z jejich vlastní produkce. Oblíbené bylo maso uzené.
Recepty jsou proto rychlé a jednoduché.
Pohančená kaša se škrakú
Pohanku připravíme stejným způsobem jako rýži. Rozdělíme ji na talíře nebo upravíme na velkou mísu a dobře omastíme rozpuštěnou slaninou –
škrakú. Kaši můžeme vylepšit nadrobno nakrájenou klobásou.
.
Asi bych přidala nějaké speciální koření jako například Černý česnek
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Zlínský kraj