Princ Walleský, pozdější anglický král Eduard VII., si velmi oblíbil zejména Mariánské Lázně, které dokonce navštívil až desetkrát a vyzkoušel si v nich sílu lázeňských pramenů. Je dnes těžké odhadnout, zda v těchto místech pobýval pro lázně samotné a jejich skvělé prameny nebo spíše pro krásnou kloboučnici Mizzi Pistlovou. Lev salonů s modrou krví, který udával módu v celé Evropě, si potrpěl také na dobré jídlo. Lázeňští kuchaři mlsnému princi připravovali jednu dobrotu za druhou.
Suroviny: 30 dkg jehněčí kotlety bez kostí a blan, 2 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, kmín, sůl, špetku majoránky, 1 lžíce sušené máty, snítka rozmarýnu
Maso nakrájené na malé kousky proložíme česnekem, zakapeme olejem a necháme ležet v chladničce 24 hodin. Po vyjmutí masa se můžeme rozhodnout mezi dvěma způsoby úpravy: buď z masa utvoříme bochánek, který posypeme sušenou mátou, přidáme snítku rozmarýnu a lžíci másla, zabalíme do alobalu a dáme do trouby upéct, nebo maso na másle osmažíme. Hotové maso podáváme na předem nahřátých talířích. Jako příloha jsou ideální smažené nebo pečené brambory a velká zeleninová obloha.
.
Eduardovi by určitě chutnal i náš luxusní bourbonský pepř
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Karlovarský kraj