» Meduňka do koktejlů i jídla
Meduňka do koktejlů i jídla

.https://www.kopra.cz/medunka

Lemonika, marulka, včelanka – to jsou názvy pro rostlinku popsanou již ve středověkých herbářích. Už z nich se dozvídáme, že Meduňka lékařská vyvolává klidný spánek a veselé sny. Známá je však už ze starověku, kdy se vysazovala přede dveře, aby zaháněla zlé duchy. 

Původně pochází z východního Středomoří, ale odpradávna ji lidé pěstovali jako léčivou a medonosnou rostlinu i ve Střední Evropě. V osmnáctém století ji alchymisté přidávali do tehdy populárních elixírů mládí. Své latinské jméno Melisa (včela) získala pro velké množství nektaru, které skrývá ve svých květech, a přezdívku „radost srdce“ zase pro svůj dobrý vliv na fungování srdce. Díky barevnému spektru účinků si našla své místo v lidovém léčitelství, kosmetice i kuchyni.  
  .

Léčíme meduňkou

.

Mnoho lidí večer před spaním sahá po nějakém „schlaftrunku“. Většinou jde o nápoj alkoholický, ale jsou i tací, kteří dají před sklenkou vína přednost meduňkovému čaji. V prvé řadě tedy zklidňuje, nejen mysl, ale také žaludek. Má antidepresivní účinky, pomáhá při celkovém vyčerpání, psychických a nervových poruchách. Používá se při nadýmání, křečích při překyselení žaludku, povzbuzuje chuť k jídlu a zklidňuje rozbouřený žlučník.  

V kombinaci s dalšími bylinkami působí při chřipce a nachlazení. Protivirové účinky meduňky se využívají zejména v boji s herpesviry, tedy při léčbě oparů včetně pásových. Pomáhá také při ženských problémech, migréně, bolestivé menstruaci a v klimaktériu.

V lidovém léčitelství  byla doporučována i ke koupelím při revmatických bolestech. 

.

Vaříme s meduňkou 

.

Díky své citrónově osvěžující vůni a estetickému tvaru lístků nachází meduňka místo také v kuchyni. V podstatě se dá použít všude tam, kde je zapotřebí citrónová kůra. Tedy výborně doplňuje pokrmy z masa, ryb a ovoce. Hodí se na zdobení salátů i do marinád různých druhů mas. Vzhledem k tomu, že podporuje chuť k jídlu, je dobré vhodit lístek nebo zamraženou meduňku v ledové kostce do sklenky bílého vína nebo koktejlu..

Jako koření se obvykle přisypává až do hotové krmě, aby neztratila své cenné látky. Voňavě ozdobí dezerty z ovoce a zpestří i obyčejné přílohy jako jsou brambory nebo rýže. 
  .

Meduňka pro krásu pleti a vůni domácnosti

.

Bylinky byly v kosmetice používány po tisíce let a i meduňka si zde našla své místo. Bývá součástí relaxačních koupelí, ať už jako olejová pěna do koupele nebo jako součást koupelové soli. Má mírné stahující účinky, přidává se tedy do přípravků určených pro mastnou pleť, zároveň však zklidňuje také pleť citlivou nebo mrazem či sluncem podrážděnou. Pro zralou pleť jsou zase určeny regenerační krémy a oleje, neboť meduňka podporuje přirozené biologické procesy kůže.

 

Na českém trhu najdete řadu přípravků s obsahem této léčivky, stačí si vybrat. Méně známé je přidávání meduňky do přípravků pro domácnost. Díky pověstné vůni je vhodná pro osvěžení vzduchu. Stačí ji smíchat s minerální nebo destilovanou vodou, nechat pár dní louhovat a zdravotně nezávadný osvěžovač je na světě. Pokud ji společně s levandulí přimícháte ke směsi terpentýnu a včelího vosku, vytvoříte tak přírodní leštidlo na nábytek. 

Příčinou velké lidové obliby meduňky jsou zmiňované účinky a také její naprostá neškodnost. Mohou ji užívat a používat i malé děti, těhotné, kojící matky i senioři a to i dlouhodobě. Pokud vám v truhlíku s bylinkami tato střapatá „citronelka“ chybí, použijte tu sušenou a na jaře „šup“ s ní do bylinkové zahrádky. 
 

YTNjMm