Z brožury BRÁNY KRÁLOVSKÝCH VĚNNÝCH MĚST OTEVŘENÉ ... královským chutím jsme vybrali povídání i recept na Bramborový dort ze Dvora Králové.
Brambory jíme snad každý den. Český jídelníček si bez nich ani neumíme představit, především v jejich slané úpravě. Přitom brambory jako potravinu vzali lidé v Čechách na milost téměř tři století
po objevení Ameriky Christobalem Columbem, odkud se brambory dostaly do Evropy. Víte, že v 17. století jedli na francouzském královském dvoře brambory jako lahůdku ve sladké úpravě? Kdyby
českým královnám upekli jejich dvorní kuchaři bramborový dort ze Dvora Králové, určitě by jim také „šmakoval“...
Suroviny: 6 vajec, 18 dkg pískového cukru, 18 dkg jader vlašských nebo lískových ořechů, 18 dkg brambor, zavařenina a poleva, ořechy či mandle na ozdobu
Žloutky s cukrem utřete do husté pěny, přidejte umleté ořechy a jemně strouhané oloupané brambory, uvařené ve slupce předešlý den. Do dobře promíchané směsi lehce zapracujte pevný sníh, ušlehaný se špetkou soli. Formu, dobře vymazanou a vysypanou strouhankou, naplňte těstem a pečte do růžova při mírnější teplotě. Korpus je velmi křehký, vyplatí se upéct ho den předem. Příčně ho rozkrojte, potřete džemem, popřípadě i pudinkovým máslovým krémem, povrch polijte citrónovou polevou a ozdobte jádry ořechů. Nebo dort naplňte vanilkovým krémem, polijte čokoládou, ozdobte loupanými mandlemi a těsně před podáváním hustou šlehanou smetanou.
.
Dortík pak zapijte Jasmínovým zeleným čajem
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Královéhradecký kraj