Bramborový dort ze Dvora Králové

13.02.2020

Bramborový dort ze Dvora Králové

Královéhradecký kraj

Z brožury BRÁNY KRÁLOVSKÝCH VĚNNÝCH MĚST OTEVŘENÉ ... královským chutím jsme vybrali povídání i recept na Bramborový dort ze Dvora Králové. 

Brambory jíme snad každý den. Český jídelníček si bez nich ani neumíme představit, především v jejich slané úpravě. Přitom brambory jako potravinu vzali lidé v Čechách na milost téměř tři století
po objevení Ameriky Christobalem Columbem, odkud se brambory dostaly do Evropy. Víte, že v 17. století jedli na francouzském královském dvoře brambory jako lahůdku ve sladké úpravě? Kdyby
českým královnám upekli jejich dvorní kuchaři bramborový dort ze Dvora Králové, určitě by jim také „šmakoval“...

Suroviny: 6 vajec, 18 dkg pískového cukru, 18 dkg jader vlašských nebo lískových ořechů, 18 dkg brambor, zavařenina a poleva, ořechy či mandle na ozdobu

Žloutky s cukrem utřete do husté pěny, přidejte umleté ořechy a jemně strouhané oloupané brambory, uvařené ve slupce předešlý den. Do dobře promíchané směsi lehce zapracujte pevný sníh, ušlehaný se špetkou soli. Formu, dobře vymazanou a vysypanou strouhankou, naplňte těstem a pečte do růžova při mírnější teplotě. Korpus je velmi křehký, vyplatí se upéct ho den předem. Příčně ho rozkrojte, potřete džemem, popřípadě i pudinkovým máslovým krémem, povrch polijte citrónovou polevou a ozdobte jádry ořechů. Nebo dort naplňte vanilkovým krémem, polijte čokoládou, ozdobte loupanými mandlemi a těsně před podáváním hustou šlehanou smetanou.

.

Dortík pak zapijte Jasmínovým zeleným čajem

.

Další krajové recepty najdete pod štítkem Královéhradecký kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZjExYjA1