Trutnovské švestkové buchty

07.10.2019

Trutnovské švestkové buchty

Královéhradecký kraj

Když nastane čas švestek, hledáme recepty na koláče, buchty, moučníky, ovocné knedlíky, povidla nebo čatní. Nastanou švestkové hody, kterým nikdo neodolá. Kromě brambor a zelí, což je zelenina typická pro krkonošskou kuchyni, se v domácnostech hojně zpracovávají právě i švestky. Recepty na švestkové dobroty se dědí z generace na generaci, stejně jako recepty na krkonošského houbového kubu nebo krkonošské kyselo, sejkory a zelníky.

 

Receptů na švestkové buchty jsou desítky, jeden jediný ovšem pochází z Trutnova. Kdysi dávno, někdy začátkem minulého století jistá hospodyně na panským, jak se říkávalo, Anastázie Horňáková, si usmyslela, že do buchty ke švestkám přidá ještě čokoládu, to prý proto, aby pánovi lépe chutnalo. Plísnil ji totiž za to, že její švestkové buchty jsou kyselé.


A tak se stalo, že napříště už Stázička si u kupce kupovala dvě štangličky čokolády, jednu pro sebe a jednu do buchet, když věděla, že švestkové buchty bude péct. Recept si pak žil svým životem, hospodyňky si ho opisovaly, jejich dcery si ho opisovaly, i jejich dcery … a tak šel život a trutnovské buchty se švestkami a čokoládou se ve zdejších domácnostech pečou dodnes.

Ingredience asi na dvacet buchet: švestky, tabulka čokolády na vaření, 25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 1 vejce, 1 žloutek, 250 ml mléka, sůl, tuk, droždí a další cukr do buchet.


Postup: 2 lžíce hladké mouky smícháme s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek. Smícháme zbytek hladké mouky s polohrubou, přidáme sůl, vejce, žloutek, kvásek a rozehřátý tuk. Zamícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Po vykynutí těsto vyválíme a rádýlkem si vytvoříme čtverce asi tak velké, aby se nám vešly do dlaně. Na každý kousek dáme dvě půlky švestek, kousek čokolády, lžičku cukru a případně skořici. Zabalené buchty dáme na pekáč vymazaný tukem a pečeme v troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Po upečení potřeme každou buchtu rozpuštěným máslem a pocukrujeme.

Recept byl použit z publikace Tradiční recepty na stránkách Královéhradeckého kraje

.

.

Určitě bych se nebála použít naši Palačinku

Další krajové recepty najdete pod štítkem Královéhradecký kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NzJkMmY