Králík eňo meňo ze Studánky

06.03.2020

Králík eňo meňo ze Studánky

Plzeňský kraj

Takto upravený králík už ve Studánce zlidověl. Pro výslednou chuť je velice důležité dodržet výrobní postup. S přípravou tohoto pokrmu si prostě musíte pohrát. Jak říká autor receptu Pepa: "Musíte se s ním pomazlit, jinak to není ono." Ve Studánce se usmívají, postup dodržují a tak mají králika k nedělnímu obědu eňo meňo. Recept nám dodala paní Jana Lipchavská, která ještě dodává. "Na obrázku vypadá porce králíka zcela bez šťávy, ale ta je u tohoto receptu velmi zásadní a výborná, vznikne z té smetany a dalších ingrediencí a proto nám tento recept chutná nejvíce s tím bramborovým knedlíčkem."

Suroviny: jeden králík doma chovaný, sůl, pepř, 2 středně velké cibule, 300 gramů anglické slaniny na plátky, 2 šlehačky 33 %, 4 - 5 bílých paprik nakrájených na tenké proužky, 200 - 300 gramů sýrů eidamu 30 %, kdo má rád česnek může přidat.

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Posypeme ho jemně nakrájenou cibulkou a přikryjeme anglickou slaninou. Takto připraveného králíka necháme přikrytého odpočívat do druhého dne. Následujícího dne ho posypeme na proužky nakrájenou bílou paprikou. Zasypeme jemně postrouhaným sýrem, zalijeme smetanou a přikrytého vložíme do předehřáte trouby a pozvolna (při 180 stupních C) pečeme asi hodinu a půl. Nakonec maso odkryjeme a dopečeme do zlatova. Podáváme s vařeným bramborem nebo domácím bramborovým knedlíkem. 

.

Tak tahle dobrota si určitě zaslouží dva panáčky naší ALVY

.

Další krajové recepty najdete pod štítkem Plzeňský kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

Y2NmMWQ