Kuře na estragonu: Chutná klasika francouzské kuchyně

24.10.2023

Kuře na estragonu: Chutná klasika francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je známá bohatou paletou chutí a nespočetnými kulinářskými tradicemi. Jeden z nejoblíbenějších pokrmů ve francouzské kuchyni je kuře na estragonu, známé také jako "poulet à l'estragon." Tento pokrm vyniká svou jedinečnou kombinací chutí a aromatu, který zahrnuje svěží estragon a smetanovou omáčku. Pokud máte rádi kuřecí maso a toužíte po zážitku z jemně kořeněné francouzské kuchyně, kuře na estragonu je pro vás ideální volbou.

Příprava kuřete na estragonu

Příprava tohoto pokrmu může být na první pohled trochu složitá, ale s trochou trpělivosti a lásky k vaření to určitě zvládnete. Zde je základní postup:

Složení:

  • 4 kuřecí prsa (nebo stehna, podle preference)
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky, jemně nasekané
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/4 šálku bílého vína
  • 1 šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce sušeného estragonu
  • 1/2 šálku smetany ke vaření
  • Sůl a pepř dle chuti

  1. Nejprve osolte a opepřete kuřecí prsa. Poté smažte kuře na másle a olivovém oleji ve velké pánvi na středním ohni, dokud nezíská zlatovou barvu. Poté přesuňte kuře na mísu a ponechte stranou.

  2. Do stejné pánve přidejte jemně nasekané šalotky a česnek. Smažte je dozlatova.

  3. Přidejte bílé víno a nechte vařit až do vyvaření vína.

  4. Přidejte kuřecí vývar a estragon. Vraťte kuře zpět do pánve.

  5. Nechte se vařit na středním ohni a vařte kuře asi 20 minut, dokud není dokonale uvařené.

  6. Nakonec přidejte smetanu a nechte omáčku zhoustnout. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle své chuti.

  7. Podávejte kuře na estragonu s rýží nebo bramborovou kaší a ozdobte čerstvým estragonem.

Tajemství úspěchu: Estragon

Estragon, známý také jako taragon, je klíčovou ingrediencí tohoto pokrmu. Tato bylina má výraznou chuť a aroma, který je někdy popsán jako lehká kombinace anýzu a estragonu. Estragon dodává pokrmy jedinečný a pikantní charakter, který se skvěle hodí k jemnému kuřecímu masu a smetanové omáčce.

Kuře na estragonu je výtečným příkladem toho, jak se může jednoduché kuřecí maso proměnit v elegantní francouzský pokrm. Když se podává s čerstvým pečivem a sklenkou bílého vína, může se stát středem pozornosti jakékoliv večeře. Tento pokrm si můžete zjistit určitě s rodinou a přáteli, a jeho bohatých chutí a vůní.

Vyzkoušejte kuře na estragonu a dejte svému jídelníčku francouzský šmrnc! Dobrou chuť!

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NGRhM