» Kmín, po kterém poslouchají

.

Kmín, po kterém muži poslouchají

.

Naše novinka, Ajwain nebo také ajowan, adžan, adžvan, adžvain či koptský kmín není v Čechách příliš známý.

Chuť a vůně

Má hořkou, ostrou chuť připomínající anýz a oregano. Vůní je shodný s tymiánem, protože obě rostliny obsahují thymol, nicméně je aromatičtější a chutí pronikavější. I malé množství plodů může dát v jídle chuťovou převahu.

Ajwain lze tedy použít místo kmínu a nahradit tymián, pokud hledáme silnější tymiánovou chuť.

Ajwain se obvykle vyskytuje v asijských, etiopských, severoindických, íránských a pákistánských kuchyních.

Koptský kmín dobře funguje v kombinaci s kardamomem, skořicí, kmínem, fenyklem, hřebíčkem, česnekem, pepřem a kurkumou.

Ajwain je jedním z koření, které jsou velmi často zaměňovány s jinými rostlinami, a to i přes své jednoznačné anglické jméno. Literatura obsahuje příklady nesprávné identifikace s jinými kořeními jako například celer a černucha.

.

Použití

Semena jsou obvykle drcena a přidávána do nádobí během konečné fáze vaření. Nezapomeňte jej v tomto případě používat střídmě, protože jeho odvážná chuť může pokrm hořce přepálit. Když se vaří, je jeho chuť jemná jako oregano nebo tymián.
Známé je použití koptského kmínu do humusu a falafelu.  Často se praží či smaží na přepuštěném másle Ghí, což koření umožňuje rozvinout komplexnější aroma. V indické kuchyni je častou ingrediencí Baghaaru směsi koření smaženého na oleji či másle, jež se používá k dochucování pokrmů z čočky. V Afghánistánu se plody  Ajwainu sypou na sušenky. V provincii Pandžáb v Indii a Pákistánu se semena koření přidávají do chleba (ajwainparathas).

Semena koření se také přidávají do některých vegetariánských fazolí.  Používá se do kuřecích a rybích kari v Indii a rýží a masových pokrmů na Středním východě.  Ajwain se také mimo jiné dává do kyselých okurek a do hořčice.

.

Původ a rostlina

Rostlina pravděpodobně pochází z Egypta a nyní se pěstuje po celém Středním východě a v Indii.  Je to velmi stará rostlina a stejně jako mnoho bylin i koření se po staletí používá jako léčivo. 

Ajwain je aromatická jednoletá rostlina s četnými rozvětvenými listovými stonky, která dosahuje výšky pouze 40 – 60 cm. Rostlina kvete od června do července.  Má červené květy, které dozrávají v malé oválné plody, které mají drsný povrch s četnými krátkými čarami.

.

Historie a pověsti

Ve starověkém Egyptě byla semena ajwainu používána na léčbu astmatu, přetrvávající kašel, nadýmání a trávení. Byly také předepisovány jako antiseptikum a germicid. 

Ajwain  byl kdysi žádán jak v pohanských, tak wiccanských rituálech jako talismanické koření.  Majitel, který jej nosil při sobě, nejčastěji v sáčku na krku věřil, že jej ochrání před zlem a zraněními. 

Matky dávaly sáček s koptským kmínem na krk svým dospívajícím dcerám, aby získaly dobrého ženicha a šťastný život.

Vůně koptského kmínu prý také dokázala očarovat sílu velkého silného chlapa tak, že byl mírný jako beránek a podvolil se ženské vůli a dokonce ji i celý život poslouchal. Musel se ovšem nadýchat v jednom jediném dnu v roce a ještě v určitou hodinu, ovšem, kdy to bylo přesně, pověst neříká.

.

Ajwain do ústní vody 

Velice zajímavé je jeho použití jako éterického oleje.  Destilací drcených semen vodní párou se získá 2,5 až 4,0 % éterického oleje, který je v medicíně značně ceněn z důvodu přítomnosti thymolu v něm. Semeno Ajwain se destiluje v Indii, částečně v primitivních nativních destilacích a částečně v modernějších a rozsáhlých lihovarech. Před a během první světové války bylo z Indie vyvezeno značné množství semen ajwainu k destilaci v Evropě a ve Spojených státech. Olej byl po dlouhou dobu hlavním zdrojem thymolu ve světě. Od zavedení syntetického thymolu však destilace oleje z Ajwainu mimo Indii částečně přestala a ropa ztratila svůj dřívější význam. Situace poptávky se však nyní rychle mění a více poptávky po přírodním zboží než syntetickém zboží.

Olej z ajwainu je téměř bezbarvá až nahnědlá kapalina, která má charakteristický zápach a ostrou pálivou chuť. Při stání se část thymolu může oddělit od oleje ve formě krystalů, které se prodávají na indickém trhu pod názvem „Ajwain ka Phool“ nebo „Sat Ajwain“. Tato forma je v medicíně velmi ceněna, protože má téměř všechny vlastnosti připisované semenům Ajwain. Používá se v chirurgii jako antiseptikum a bylo také zjištěno, že má velkou hodnotu při léčbě nemoci vodních háďátek. Vodný roztok thymolu je také vynikající ústní voda a thymol je součástí mnoha zubních past. Extrakty ze semen v 70% a 40% alkoholu jsou toxické pro stafylokoky a Escherichiacoli. Existuje mnoho předností, které toto koření má a je považováno za důležitou bylinu v indické medicíně.

.

Ajurvéda

Ajurvéda hovoří o jeho účincích jako afrodiziaka.  Používá ho pro prevenci infekcí a křečí.  Podle tohoto učení také zlepšuje trávení. Zmírňuje astma. Má antibakteriální a fungicidní účinky. Plody i esenciální olej se používají pro podporu pocení, jako diuretikum, na podporu vykašlávání i jako tonikum.

.

Koptský kmín určitě stojí za to vyzkoušet.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Y2Q4MDY2Y