Rauchermad z Kálku

29.01.2020

Rauchermad z Kálku

Ústecký kraj

Mgr. Jan Hirsch, kurátor oblastního muzea v Chomutově, přinesl i s hezkým povídáním do našeho ranečku recept na Rauchermad, který získal od místních pamětníků.

V Krušných horách žili převážně chudí lidé a podle toho vypadal i jejich jídelníček. Hodně se jedli brambory. Takovým typickým krušnohorským jídlem, které jedli hlavně ti chudší, byl „Rauchermad“ (nebo také „Raachemaad“), což byly vařené, nastrouhané a na pánvi smažené brambory. Jiným pro Krušné hory typickým jídlem z brambor byla bramboračka, často s houbami. Dále se jedli knedlíky a k nim cibulová, česneková, nebo houbová omáčka. Čas od času se upekly buchty. Byly ale trochu jiné, než znáte dnes. Byly bez náplně a nebývalo v nich mnoho másla ani vajec, které byly moc drahé.

Postup: Nejdříve se nastrouhají vařené brambory. Přidá se  trochu mouky, pepř a sůl. To vše se smíchá a z těsta se vytvoří asi 0,5 až 1 cm silná placka, která se položí na pánvičku a z obou stran se do zlatova opeče.

.

A pokud se vám česká kuchyně přejedla, zkuste tu Indickou

.

Další krajové recepty najdete pod štítkem Ústecký kraj

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

OTY3MTk2