Suroviny: 3 hrnky polohruhé mouky, 1 hrnek mléka, 2 žloutky, 2 lžíce sádla, talíř škvarků, 40 g droždí, sůl, drcený kmín nebo sezam na posypání a vajíčko na potření
Do misky dáte trochu teplého mléka, lžíci mouky a lžičku cukru a rozdrobí se droždí. Počkáte se až se vytvoří kvásek. Potom do mísy dáte mouku, sůl, pokrájené škvarky (nemleté), sádlo, kvásek a mléko a doopravdy hodně vypracujete, až se na těstě tvoří puchýře. Těsto se dá na cca hodinu vykynout - musí zdvojnásobit svoji velikost. Z těsta uděláte válec a nakrájíte na stejné díly, z nich v ruce umotáte kuličku a tu na plechu rukou rozmáčknete. Každou placku ozdobíte nožem mřížkou. Potřete vajíčkem, posypete a necháte kynout už jen tak 20 minut.
Peče se na cca 180 stupních asi 20 minut dozlatova. Nejlepší jsou teplé.