» Ohnivě žlutá Kurkuma

Ohnivě žlutá Kurkuma je naše nejprodávanější

Kurkuma je v naší Speciálce na koření KOPRA Praha Dejvice nejprodávanějším kořením. Není divu, vždyť její zdravotní účinky byly mnohokrát prokázány. Od roku 2011 vzniklo v zahraničí přes 3 tisíce různých odborných zdravotních studií. O Kurkumě bylo napsáno mnoho článků, přesto a snad proto se pokusíme informace trochu shrnout.

Názory zákazníků

„Manželce měli vytrhat kvůli paradontóze všechny zuby. Díky kurkumě jsem jí je zachránil,“ říká Petr Mnížek.

„Každé ráno si dávám lžičku do skleničky vody. Zamíchám a piju. Věřím, že mě ochrání před Alzheimerem,“ vysvětluje Klára Voňáčková.

"Přidávám ji hlavně do polévky, krásně ji ožlutí," říká paní Novotná.

"Objevila se mi taková divná svědivá vyrážka na rukou. Sbírala jsem šípky a asi na nich bylo něco chemického nebo nevím. Pomohla mi kurkuma," dozvídáme se od Jany Hladilové.

Co na to Vařeníčko pečeníčko?

I na Facebooku si kurkumu pochvalují. Například členky skupiny Vařeníčko, pečeníčko říkají: "S  kurkumou se zatím seznamuji a musím říct že velice ráda. Jídla s ní nám velice chutnají a přidávám ji téměř všude. Do zeleniny, k masu, jako zlaté mléko a hlavně v ní barvím kedluben, který používám jako přílohu místo brambor,“ říká Naďa Vágnerová.

„Já v ní vařím špagety pro krásnou barvu a chuť a i brambory. Také ji přidávám do pokrmů místo kari, třeba do cizrnových placiček, Falafelu. Letos jsem v ní prvně barvila i velikonoční vajíčka,“ dozvídáme se od Lenky Rausové – Břicháčkové.

„Přidávám ji všude a do všeho krom sladkých buchet,“ dozvídáme se od Sandry Vojíkové

„Kurkumu používám ve směsi kari. Jinak lidé co znám ji používají jako zdravou alternativu k potravinářským barvivům a někdo ji jí  ve všem možném, protože je zdravá,“ konstatuje Ondra Svoboda.

Kurkuma v restauracích

Své si ke kurkumě řekli i některé restaurace. "Kurkuma je pro nás základní koření. Jelikož ji obsahují téměř všechny naše recepty. Vlastně bez ní ani neumíme vařit," říká Václav Dvořák, zodpovědný vedoucí brněnské vegetariánské restaurace Avatár.

"Kurkumu moc nepoužívám. Používám ji pokud děláme omáčku na bázi curry, do omáček nebo do těsta na těstoviny pokud chci mít těsto žlutější," dozvídáme se od Radka Davida, executive Chef restaurace La Veranda Praha.

Historie

Kurkuma se dostala do Evropy z Indie již ve starověku. Dioskurides uvedl, že roste v Indii, je podobná zázvoru, ale při žvýkání barví sliny žlutě a chutná nahořkle.

Do Evropy ji pravděpodobně dovezli Arabové. Ve středověku byla používána jako barvivo a tehdy byla nazývána indickým šafránem.

Angličan Pomet poznamenává, že kurkumu používají většinou barvíři, rukavičkáři a výrobci voňavek, ale také slévači barví kurkumou kovy a také se ní napouští dřevo, má-li vypadat jako zlaté.

Za zdravotní účinky může kurkumin

Kurkumin je biologicky aktivní polyfenolická látka, která se nachází v kořenu rostliny kurkuma longa, z níž se sušením a drcením vyrábí koření kurkuma. Tomuto prášku dodává žlutou až žlutooranžovou barvu právě kurkumin. Podařilo se zjistit, že má protizánětlivé účinky, neutralizuje volné radikály, čímž chrání organismus před degenerativními procesy, zlepšuje trávení  a působí také proti rakovině   Kurkuma je používána také k posílení imunitní funkce jater a také k podpoře hubnutí.

Kurkumin lze také užívat společně s léky proti bolesti k posílení jejich účinku, v takovém případě pak stačí menší dávka léku. Nebo jej lze kombinovat s glukosaminem a chondroitinem k rychlejšímu nástupu účinku a dosažení lepších výsledků.

Kurkuma je unikátní i tím že srovnává imunitu. Máme-li imunitu slabou jsme náchylní k mnoha nemocem, je-li imunita nad normálem, dochází k tomu že jde proti vlastnímu tělu a může docházet k mnoha závažným onemocněním poruch autoimunity.

Kurkuma prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu a peroxidů lipidů. Deset dobrovolníků dostávalo 500 g kurkuminu denně po dobu 7 dnů. Došlo u nich k významnému snížení hladiny peroxidů sérových lipidů (33%), zvýšení HDL cholesterolu (29%) a snížení celkového cholesterolu v séru (11,63%). Vzhledem k tomu, že kurkumin snižuje peroxidy lipidů v séru a sérový cholesterol, doporučuje se studium kurkuminu jako chemopreventivní látky proti arteriálním onemocněním.

Je pomocníkem i při bolestech kloubů. Podle dotazníkové studie 110 belgických praktických lékařů potvrdilo, že po podávání extraktu z kurkumy došlo u jejich pacientů (celkem 820) k vylepšení pohyblivosti kloubů a celkovému zkvalitnění života

Zlepšuje produkci inzulinu, což potvrzuje další studie. Stejně jako, že pomáhá při léčbě rakoviny,  Alzheimerovy choroby, při revmatoidní artritidě,  roztroušené skleróze. Působí i proti stárnutí kůže a jako prevence cukrovky, Působí radioprotektivně. Pomáhá při léčbě Parkinsonovy choroby. Chrání před otravou těžkými kovy. Pomáhá při syndromu dráždivého tračníku.

 

Kurkuma jako rychlá pomoc při poraněních

Kromě vnitřního užívání má kurkuma své neodmyslitelné místo také jako rychlá pomoc při různých poraněních. Díky svému antimikrobiálnímu účinku je vhodným prostředkem k ošetření řezných poranění, pohmožděnin a modřin. Pomáhá při hojení, čistí odumřelou, poškozenou tkáň a zároveň podporuje růst nových a zdravých buněk. Vodný roztok kurkumy dokonce prokázal dobrou účinnost proti patogenům jako E. coli nebo stafylokokovi.

V případě rychlé potřeby je možné na postižené místo kurkumový prášek jen jednoduše nasypat. Místo ve vaší lékárničce si ale lehce najde pasta z kurkumy, která je vhodná na různé oděrky a poranění kůže, otoky a modřiny a můžeme ji mít připravenou vždy po ruce v lednici.

Vedlejší účinky kurkumy

Kurkuma má úžasné zdravotní účinky, ale vytváří některá rizika, která stojí za zvážení před konzumací zlatého prášku. Stejné látky v kurkumě, které podporují zdraví zažívacího ústrojí, mohou dráždit, pokud jsou užívány ve velkém množství. Například někteří účastníci studie, na kterých byly zkoušeny účinky pro léčbu rakoviny, museli zkoušku ukončit, protože kurkuma negativně působila na jejich trávení. Kurkuma totiž stimuluje žaludek k produkci více žaludečních kyselin, což mnoha lidem pomáhá, ale ne všem.

Také lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin (Coumadin), by se měli vyhnout konzumaci velkých dávek kurkumy.

Konzumaci většího množství kurkumy by se také měli vyvarovat těhotné ženy díky její schopnosti snadnějšího krvácení. Ovšem přidání malého množství kurkumy do potravin jako koření žádné zdravotní problémy nezpůsobí.

A jak užívat kurkumu?

Vedle pozitivních účinků kurkumy se odborníci zabývají i další klíčovou otázkou, a to, jak ji nejlépe užívat. Zásadním problémem konzumace kurkumy ve stravě totiž je, že se do krevního oběhu vstřebá pouze 1 % obsaženého kurkuminu. Je to dáno tím, že kurkumin není rozpustný ve vodě.

Tato tvrzení se opírají především o studii z roku 1998, která ukázala, že 2 g kurkuminu byly po přijetí ve střevech a játrech enzymy velmi rychle odbourány. Proto bylo množství kurkuminu vstřebaného do krve následně nízké až nezjistitelné.

Po přidání 20 mg piperinu došlo ke zvýšení množství kurkuminu vstřebaného do krevního oběhu o 2000 %.  Studie tedy ukazuje, že příjem vyššího množství kurkuminu na lačný žaludek vyžaduje přidání piperinu, aby kurkumin prošel trávícím systémem a dostal se do krevního oběhu. Pro lepší představu o velikosti dávky, množství kurkuminu použité v této studii odpovídá přibližně 80 g kurkumy.

Černý pepř nebo piperin tedy může být užitečný, protože dokáže zabránit odbourávání kurkuminu ve střevech a játrech, což může zvýšit jeho využitelnost. Určitě ale není nezbytně nutný k tomu, aby byl kurkumin účinný, podstatné je vstřebání ze střeva do krve. 

Další možností je olej. Kurkumin je totiž rozpustný v tucích. Zkuste smíchat 1 polévkovou lžíci čerstvě nadrcené kurkumy, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 1 polévkovou lžíci čerstvě namletého pepře a použijte směs do polévky, při dušení masa, do kari a dalších pokrmů.

Pokud budete Kurkumu užívat společně s přirozenou denní stravou, která obsahuje tuky, bude se vstřebávat zcela bez problému.

Důležité je také používat kurkumu co nejčerstvější. V případě prášku se doporučují cca 3 měsíce. Navíc je potřeba ji skladovat v dóze bez přístupu vzduchu, na chladném a suchém místě mimo sluneční paprsky.

Jelikož se kurkumin neřadí ani mezi vitaminy, ani minerální látky, není u něj stanovena doporučená denní dávka. V žádném případě se však nemusíme bát, že bychom se kurkuminem předávkovali.

Nejvyšší množství, které se podávalo lidským subjektům ve studii, aniž by se projevily nežádoucí účinky, bylo 8 gramů kurkuminu po dobu tří měsíců (Cheng et al., 2001)

Ajurvéda  a kurkuma

V ájurvédě sahají stopy používání kurkumy zpátky více než 4000 let.  Nejvíce ji využívá k posílení okruhu jater.
V ajurvédské medicíně je kurkuma často předepisována v dávce dvou zarovnaných čajových lžiček prášku zamíchaných s kokosovým mlékem a podávaných dvakrát denně. Existuje také mnoho bylinných čajů kombinujících kurkumu s dalšími bylinnými přísadami, které mají doplňkový nebo podporující účinek na metabolismus.

V některých částech Indie se kurkumová pasta používá k odstranění přebytečných vlasů u žen.

Druhy kurkumy

Kurkuma dlouhá, pocházející z Východní Indie a Vietnamu, je rákosovitá rostlina patřící do čeledě zázvorovitých, která zahrnuje asi 40 odrůd. Z oddenku rostliny vyrůstá listový výhon dosahující výše 60 až 100 cm. Listy jsou elipsovité nebo podlouhlé, květy jsou žluté, seskupené na zvláštních květních stvolech.

Kurkuma se pěstuje podobně jako zázvor. Daří se jí též ve vyšších polohách a roste ještě nad 2000 m. Sklizené oddenky se očistí od hlíny, pak se spaří horkou vodou a suší zvolna na slunci.

Největším světovým producentem i spotřebitelem je Indie (Prasad, 2011). Pěstuje se také v Číně, na Jávě a na Filipinách, na menších plochách se pěstuje i na ostrově Haiti, v Japonsku a jinde.

Na trhu se rozlišují oddenky kurkumy podle tvaru, a to buď dlouhé, nebo kulaté. Oba tvary oddenku pocházejí z téže rostliny.

Kurkuma aleppská jsou kousky 2,5 až 7,5 cm dlouhé, až 1 cm silné, válcovité, ke koncům zpravidla sešpičatělé, oranžově žluté barvy, charakteristické pepřovité vůně a slabé aromatické, poněkud hořké chuti.  Madraské zboží je citrónově žluté barvy, kurkuma z ostrova Haiti se vyznačuje velmi tmavě oranžovu žlutou barvou.

Kvalita kurkumy

A jak poznáte kvalitní kurkumu? Znakem cenného zboží je intenzivně ohnivě oranžově žlutá barva. Naopak horší druhy kurkumy mají našedlou barvu. Staré zboží má tmavohnědé zbarvení.  

Co obsahuje polévková lžíce kurkumy

Podle národní databáze výživy ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) obsahuje jedna polévková lžíce prášku kurkumy: 29 kalorií,  0,91 g (g) proteinu, 0,31 g tuku, 6,31 g sacharidů, 2,1 g vlákna a 0,3 g cukru Tato poskytuje: 26% denní potřeby manganu, 16% denního železa, 5% denního draslíku, 3% denního vitamínu C

 

 

KONTAKTY

Speciálka na koření Kopra

Adresa: Rooseveltova 790

PSČ: 160 00 Praha 6 Bubeneč

Email: obchod@kopra.cz

Telefon: +420 607 635 565

NGVkOGMz