Strašák jménem Glutamát sodný

12.01.2025

Strašák jménem Glutamát sodný

.

Zákaznice nechtěla koupit synovi glutamát sodný, protože je prý škodlivý. Není jediná, tak jsem se na něj mrkla trochu zblízka.

Takže Glutamát je aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou rajčata, parmazán, houby, sójová omáčka nebo maso. Glutamát sodný je sůl této aminokyseliny. Glutamát sodný se dnes vyrábí z fermentační přírodní suroviny, jako jsou cukrová třtina, řepa nebo melasa. Tento proces je podobný tomu, jak se vyrábí např. pivo nebo jogurt, takže jeho výroba má základ v přírodních procesech. Pokud se přidává do potravin, byl vyroben průmyslově, ale jeho základ (glutamát) má přirozený původ. Z hlediska chemie a fyziologie je zcela identický s glutamátem, který najdete v rajčatech nebo sýrech.

A proč má tak špatnou pověst? Říká se tomu "Syndrom čínské restaurace". Tento termín se objevil v 60. letech, kdy někteří lidé hlásili příznaky jako bolesti hlavy, nevolnost nebo návaly horka po konzumaci asijských jídel. Glutamát sodný byl označen za možného viníka. Přitom vědecké studie nenašly důkaz, že by Glutamát sodný způsoboval tyto příznaky u většiny populace. Příznaky mohou být spíše výsledkem přejídání, dehydratace nebo vysokého obsahu soli.

Abychom byli spravedliví. Někteří jedinci mohou mít zvýšenou citlivost na Glutamát sodný a zažít mírné příznaky, pokud jej konzumují ve velkém množství. Takové reakce jsou však velice vzácné a obvykle přechodné.

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

MjBmOTM4ND