Černucha nejen pro královnu Kleopatru

08.03.2023

Černucha nejen pro královnu Kleopatru

V našem krámku je velice oblíbené a prodávané chlebové koření. Má celkem neobvyklé složení. Najdete v něm kmín, koriandr, fenykl a černuchu setou. Černuchu prodáváme i samostatně nebo v indické kořenící směsi Panch Phoron.

.

Černucha má příjemnou lehce pálivou chuť i příjemné aroma. Chutná jako kombinace pepře, cibule a máku. Dříve se  černuchou nahrazoval drahý dovážený černý pepř. Jako náhradu pepře můžeme černuchu používat i dnes, zvláště zdá-li se nám pepř příliš ostrý a štiplavý.

 .

Legenda vypráví, že černucha byla nalezena v hrobce Tutanchamona. Zmínka je o ní prý i ve Starém zákoně. Prorok Mohamed údajně prohlásil, že dokáže vyléčit vše kromě smrti. Léčivý olej z jejich semen používala i sama královna Kleopatra.

 .

Od čeho je odvozen název černucha, když jde před odkvětem o krásný, fialově modrý květ, není zcela jasné. Podle pověr v minulosti zlá žena tyto květy záměrně pošlapala a poté na místě zčernala. Děti na ni pak pokřikovaly černucha. Od této nenadálé barvy pleti ji pomohl až čaj ze semen černuchy.

.
Divoká verze této rostliny roste v jižním Turecku, Sýrii a severním Iráku. Používá se zejména na Balkáně, Středním východě, Turecku a obzvláště pak v Indii. Jedná se o jednoletou bylinku původem z Asie. U nás se bylina pěstuje jako letnička a přidává do suchých vazeb.

Černucha má mnoho jmen, oficiálně je to Nigella sativa, nazývají ji však i Charnushka, Kalonji. Nejčastěji se o ní však hovoří jako o černém kmínu.

Nejjednodušeji černuchu použijete pokud ji lehce opečete na oleji, pak ji buď rozdrtíte nebo celou vložíte do připravovaného pokrmu.

 .

Všeobecně se černucha hodí zejména na nepříliš chuťově výrazné potraviny, jako jsou různé saláty nebo tvarohy. Z masa je pak vhodná na kuřecí, jehněčí, vepřové, hovězí a telecí maso, ale i ryby. Dokořenit jí můžete i zeleninové polévky. Černý kmín se také přidává do pečiva – zejména do chleba, aby zvýraznil jeho chuť, a využívá se také při výrobě uzenin.

A na co se černucha používá nejvíce? Na středních východě ji dávají do sýru String, v Bengálsku pak do smažených brambor. Známé je její použití do indického chleba Naan a chapati, nakládané zeleniny, chutney či do masové nebo zeleninové Kormy. V Maroku ji přidávají do konzervovaných citrónů. V Rusku a na Ukrajině se používá při kysání zelí, nakládání okurek a tykví. V cukrářství pak při pečení slavnostního pečiva a sušenek. Na Litvě se nebojí jejího použití do sladkých pudingů, rosolů a želé.

Našla jsem i recepty na zeleninové saláty s červenou řepou a s černuchou, špenátovou omeletu, grilované kalamáry, červenou čočku a mnoho dalších. Anglický pekař se na internetu chlubí tím, že ji miluje v žitném chlebě.

 .

Vhodným spojením s černuchou je kmín, pískavice, fenykl, citronová kůra, hořčičné semínko, paprika, saturejka, nové koření a tymián.

 .

Černý kmín se při léčbě neduhů dá použít ve formě prášku, odvaru, ale zejména ve formě za studena lisovaného oleje. Černý kmín obsahuje široké spektrum léčivých látek; údajně jich je až sto. Pomáhá zejména na trávicí obtíže, jako je nadýmání, plynatost, průjem či překyselení žaludku, či dokonce při otravách jídlem; do jisté míry pomáhá i v boji proti střevním parazitům. Černucha působí anesteticky a protizánětlivě, proto se dá užít například při bolestivé menstruaci nebo zevně na různé mykózy, ekzémy či na akné. Černucha navíc posiluje imunitu, dobrou službu nám udělá i při chřipce a nachlazení. Pomáhá i při dýchacích obtížích; vhodná je při léčbě astmatu nebo alergií. Výzkumy ukazují, že dokonce zpomaluje některé formy rakoviny. Pro své působení na hladké svalstvo by se semena černuchy neměla užívat v těhotenství! Pro stimulaci laktace je černucha naopak vhodná v období kojení.

 .

Kromě v potravinách je vhodné díky jejím léčivým látkám pít černuchu jako čaj. Stačí jednu polévkovou lžíci podrcených semen zalít 0,5 l horké vody. Nádobu pak přiklopit a nechat 15 minut louhovat.

 .

Díky krásným modrým květům najdete černuchu často na zahrádkách. Několik zákaznic překvapilo, že se semena kytičky, kterou pěstují, mohou i jíst.  K vypěstování černuchy toho moc nepotřebujete. Vystačí si se sušší půdou bohatou na vápník. Umístit ji můžete kdekoliv na slunné místo. Černuchu nikdy nepřemísťujte na jiné místo, nesnese změnu prostředí. Množí se svými semeny, které na jaře vysévají na své trvalé místo. Semena lze zasít i na podzim, ale musíte je pak ochránit v zimním období - nejlépe chvojím či jinou přikrývkou. Během období vegetace ji stačí přihnojit maximálně 2x. Tobolky dozrávají buď na konci léta nebo na podzim. Nechte je vždy proschnout a až potom z nich vysypte semena.

 .

Černý kmín zmiňuje už i proslulý řecký lékař a botanik Dioscorides v souvislosti s podporou trávení. Užíval se i při kousnutí hadem, bodnutí štírem, při vyrážce, nádorech a hnisajících ranách. Ovšem také při nachlazení, dýchacích potížích a bolestech zubů.

Znalec ájurvédy David Frej ho cení proto, že dává do rovnováhy tři přírodní zákony: energii pohybu (Váta), energii přeměny (Pitta) a energii udržování (Kapha). U nás se občas pěstuje statnější černucha damascénská (Nigella damascena), kterou Jiří Janča a Josef Zentrich považují ve své knize Herbář léčivých rostlin za zaměnitelnou s černuchou setou.

Přestože černucha setá i ostatní dva druhy patří u nás ve volné přírodě k ohroženým rostlinám, nejsou jako polní plevel ze zákona chráněny.

.

Vyzkoušejte naše populární chlebové koření

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NTQzNzQ