ZBOŽÍ V AKCI

naše cena                       
skladem

» Starý příběh o černém česneku

Starý příběh o černém česneku, slunci a zapomenutém hrnci na terase

Jako většina geniálních věcí i černý česnek prý vznikl úplně náhodou. Vypráví se, že starý Kim-Bao-ho zapomněl na terase před domem hrnec, kam vždycky ukládal česnek. Tehdy prý bylo v Koreji horké léto a do hrnce pálilo mnoho dnů prudké slunce. Když jej otevřel, zjistil, že paličky česneku, které v hrnci nechal, jsou uvnitř černé. Chtěl tedy "zkažený" česnek mrzutě vyhodit. Jenže jeho manželka byla velice šetřivá, bylo ji líto přijít o tolik česneku. Tak zkusila jednu paličku oloupat a potřít s ní připravované maso.

Od starého Kim-Bao-ho prý recept na černý česnek pak rozšířil do světa jeho vnuk. Byl údajně čerstvým pomocníkem v jakési známé restauraci v Soulu. Chlapec od malička toužil být slavným kuchařem. Dumal nad tím, jak připravit šéfkuchaři nějakou specialitu, aby povýšil z umývače nádobí na skutečného kuchaře. No a tak se chopil příležitosti. Po vzoru babičky připravil šéfovi maso s černým česnekem. Ten byl nadšený, pokrm zařadil do jídelníčku a chlapce povýšil. Ovšem způsob přípravy i ingredience se staly na dlouho tajným receptem této restaurace. Jak se nakonec černý česnek rozšířil do zbytku světa, o tom příběh už nevypráví. Nicméně ve světě je velice populární a na atraktivnosti nabírá i u nás.

Oficiální zdroje říkají, že černý česnek pochází z Koreje a rychle se rozšířil po celé Asii. Dnes se na jeho ekologickou výrobu zaměřila Čína.  Připravuje se z bílého česneku kvašením při vysoké teplotě a vlhku. Jeho nasládlá chuť připomíná rozinky, melasu nebo skořici, nebo dokonce pečené švestky. Při kvašení se nepoužívají žádné konzervační látky, jde o přirozený proces. Ztrácí svou štiplavou chuť a někomu nepříjemný zápach. Má dvakrát více vitamínů a antioxidantů než česnek bílý, může připomínat česnekové želé.


Černý česnek pomáhá při snížení krevního tlaku, nachlazení, střevních infekcích. Podporuje imunitu, srdeční činnost, má antibakteriální účinky, odbourává stres, deprese, posiluje kosti, navíc dobře chutná a v kuchyni je jeho využití mnohostranné. Jeho příprava je známá v Asii už tisíce let.

Černý zázrak, jak je také nazýván, obsahuje vlákninu, vitamín B, proteiny, minerální látky – magnezium, kalcium, zinek, sodík, draslík, aminokyseliny – ty mají více než 90% biovstřebatelnosti.

Lze ho použít do omáček, pomazánek, polévek, okořenit jím maso, ale můžeme ho připravit i na sladko, upéci z něj koláč, připravit marmeládu nebo máslo.

S česnekem můžeme připravit kuře, pečený plněný banán, česnekové máslo, pečené hrušky s česnekem a čokoládou, omáčku.

V Thajsku se například přidává do energetických nápojů.

Skutečná výroba černého česneku se zdroj od zdroje liší. Jeden tvrdí, se připravuje tak, že se nechá dozrát při pokojové teplotě v hliněných džbáncích po dobu 20 měsíců. Jiný tvrdí, že se vybrané palice kuchyňského česneku umístí do fermentačního boxu, kde jsou vystaveny vyšší teplotě a vlhku. Zde setrvávají tři týdny. Poté se vyjmou a umístí na speciální rošty, na nichž chladnou a schnou po dobu dalšího týdne.

Černá barva je pak výsledkem společného chemické reakce zvané Maillardův proces. To je to, co způsobuje hnědnutí v mnoha potravinách, jako je dušená cibule, sežehnutý steak, toast, preclík a dokonce pražených kávových zrn. Reakce produkuje stovky chutí a dává černému česnek svou jedinečnou chuť. Kvašení je výsledkem působení bakterií a nesouvisí s černým česnekem. Jen mírné teplo a čas převede čerstvé hlavičky česneku do této krémové černé barvy.

Internet se hemží i domácími recepty a teoreticky se jedná o jednoduchý způsob výroby. Stačí jen udržování česneku při teplotě 140°F = 60°C po dobu 3-4 týdnů (a zároveň zajistit aby česnek nevyschnul). Můžete si k jeho výrobě pořídit i česnekový kvasící box. Ovšem myslím, že jistějším způsobem je využít k jeho vyzkoušení naší Speciálku na koření, bylinky a čaje.

NjI0Nzk