Světlice pro svalovce i zkušené ženy

16.02.2023

Světlice pro svalovce i zkušené ženy

Podle schválených zdravotních tvrzení podporuje Zlatý čaj ze světlice barvířské růst svalů, konkrétně aktivní svalové hmoty. Především napomáhá omezovat ukládání tuků v těle, podílí se při jejich spalování a současně přispívá k růstu svalové hmoty. U osob, které cvičí a zároveň drží dietu, nedochází tak k úbytku svalové hmoty.

Začneme trochu pohádkově. Nádherná kouzelnice Světlice měla dlouhé oranžové vlasy, zelené oči a dlouhé zlatavé řasy. Když se smála, řasy ztmavly a zoranžověly, jedna vypadla a cinkla o podlahu. Kdo zaslechl cinknutí, zvedl ji a donesl těžce nemocnému téměř umírajícímu a vložil ji na jeho jazyk, okamžitě se uzdravil.

.

Bohužel jednou řasu zvedl zlý a vychytralý zloduch a rozhodl se ji zpeněžit. Úlovek přinesl ješitnému čarodějovi se slovy. „Říkala Světlice, že bys z této řasy nikdy nedokázal udělat semínko.“ Ješitný čaroděj se zasmál, zakouzlil a semínko bylo na světě. Chytrák jej hned popadl a zasadil. Vyrostla krásná kytička podobná bodláku s nádhernými okvětními lístky, které vypadaly jako řasy kouzelnice Světlice. Jejich kouzelná moc však tak silná nebyla. Částečka z ní však zůstala v každém kvítku. Bohužel, zlý úmysl Chytráka poškodil i Světlici, už se nikdy neusmála a tak už žádná její řasa nedokázala zachránit nikomu život…

.

 

.

Léčebné účinky Světlici barvířské neboli Zlatému čaji, či tureckému šafránu, jak se nazývá, zůstaly. Podle americké Národní lékařské knihovny má díky polyfenolům včetně derivátů serotoninu prokazatelně výborné výsledky při prevenci osteoporózy u žen po menopauze. Vedle účinků uvedených výše, tedy nárůstu svalů nabízí také další značnou výhodu sportovcům, protože snižuje hromadění kyseliny mléčné ve svalech, která způsobuje bolestivé křeče.

.

 

.

Zlatý čaj má přitažlivou vůni, jemnou chuť, intenzivní žlutooranžovou barvu a zároveň vysokou koncentraci účinných látek. Doporučené dávkování je pů čajové lžičky sušené rostliny na 500 ml vroucí vody.

.

Světlice barvířská vypadá podobně jako bodlák a zajímavé je, že své jméno má z portugalštiny, kde v roce 1700 používali rostlinu jako levnější náhražku šafránu. Je to bylina s dávnou minulostí (sahající až do roku 3500 př. n. l.) a Číňané ji používají ve svých lécích již po staletí. Byla běžně pěstována jako barvířská rostlina, což z ní činilo klíčovou složku červených a žlutých barviv, která se aplikovala na staroegyptské textilie. Věnce ze světlice barvířské byly údajně objeveny v hrobce faraona Tutanchamona a mumie byly často zabaleny do plátna, které bylo barveno světlicí. Jednalo o bylinu oblíbenou mezi domorodými Američany, kteří si světlicí barvili chléb. 

.

Semena rostliny se často používají k výrobě světlicového oleje a okvětní lístky se sklízejí na Zlatý světlicový čaj.

.

Zlatý čaj má svou výraznou stopu i v Česku, používá se jako žluté přírodní barvivo v bonbonech Bon pari.

.

Studie naznačují, že tento skromný čaj, může působit i proti řadě dalších onemocnění. Zlatý čaj je snad nejznámější pro svou schopnost pomáhat snižovat cholesterol a zlepšovat celkové zdraví srdce. Bylina je plná kyseliny linolové a právě tato mastná kyselina přispívá ke snížení cholesterolu v těle, což zase předchází srdečním onemocněním. Ve studii provedené Ohio State University bylo zjištěno, že hladiny HDL („dobrého“ cholesterolu) u účastníků vzrostly o 14 %. Podle Dr. Marthy Beluryové, která studii vedla: „Určitě si myslím, že je možné, že by se riziko kardiovaskulárních problémů výrazně snížilo…/…pokud by suplementace pokračovala“.

.

Zlatý čaj pomáhá s cirkulací a často se používá k léčbě špatného oběhu a krevních sraženin. Je také účinný, když se používá ke zmírnění překážející menstruace.

.

Věří se, že světlice barvířská má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci těm, kteří trpí chronickými záněty kloubů, jako je artritida nebo dna. Je to proto, že čaj přispívá k odplavování toxinů ze systému a nepřímo stimuluje produkci kyseliny chlorovodíkové (která přispívá k odstranění usazenin kyseliny močové v těle).

.

Zlatý čaj je vynikající pro ty, kteří chtějí detoxikovat svůj systém, protože působí jako čistič močového měchýře i mírné projímadlo, které z těla vyplavuje nežádoucí toxiny. Také zvyšuje hladinu pocení, což nejen zbavuje tělo toxinů, ale pomáhá snižovat horečku.

.

Světlice je jednoletá rostlina s tenkým kořenem, který může být delší než jeden metr. Lodyha je přímá, jen v horní části bývá rozvětvená. Rostlina bývá až 120 cm vysoká, téměř lysá a hustě olistěná. Bělavě žlutý, lesklý stonek má nevýrazné rýhování.  Příroda Světlici opatřila ostny proto, aby ptáci nevyzobávali jeji olejodárná semena.

.

Světlice už dnes nikde divoce neroste. Pěstuje se v jižnějších krajinách, částečně jako rostlina barvířská, částečně pro olej.

.

 Sklizeň květů je velmi složitá. Otrhávají se postupně, neboť rozkvétají nestejně. Celé pole se asi každý třetí den projde a z bodláčí hlavičky vyčnívající květní lístky, které jsou zvadlé a mají temně ohnivě červenou barvu, se uřezávají těsně za hlavičkou nebo odštípnou nehty. Celé lístky okvětní se nesmějí vytahovati, neboť spodní, barvivem chudý díl by zhoršoval jakost byliny. Sklízí se v suchých dnech za poledne. Poněvadž se často stává, že zralé květy nejsou stejnoměrně zbarveny, doporučuje se třídit je podle barvy.  Květy se suší pečlivě v tenkých vrstvách, nejlépe ve stínu, usušené se vrší v hromady na stopu vysoko, pokryjí prkny a zatíží kameny. Hromádky se mají denně obracet. Když se květy již nezahřívají, napěchují se po týdnu do beden nebo do sudů. Semena dozrávají v srpnu až začátkem září.

.

V kuchyních se používají květní úbory jako náhražka šafránu k barvení pokrmů - polévek, omáček, masových směsí, rýžových, rybích pokrmů aj.

.

Rostlina se dá snadno vypěstovat i na našich zahrádkách

.

Používá se také jako kvalitní meziplodina k získání zelené píce, kdy se seje buď hned na jaře, nebo nejpozději do 10. srpna po sklizni hlavní plodiny. Je také vhodná pro včelaře jako medonosná rostlina pro vysoký obsah nektaru v pozdním létě.

.

Krom toho se světlice používají také k řezu do suchých vazeb kytic kvůli široké paletě barev květů od bílé přes žlutou až po červenou a oranžovou. Slouží tedy i jako okrasná květina.

 

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ZjZkMjViO