Vaječný koňak s muškátovým oříškem a Tonka fazolí

03.12.2024

Vaječný koňak s muškátovým oříškem a Tonka fazolí

.

Získala jsem od zákazníka recept na prý nejlepší vaječný koňak s muškátovým oříškem a Tonka fazolí. Nezapomeňte, že oříšek i fazoli máme v našem eshopu www.kopra.cz či v kamenném krámku. Složení: 6 čerstvých žloutků, 150 g moučkového cukru, 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku), 200 ml kvalitního rumu, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a 1 celá tonka fazole
V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem do světlé a husté pěny. Míchejte asi 5 minut, aby byla směs hladká.
Nalijte mléko a smetanu do hrnce a zahřívejte na střední teplotu. Celou tonka fazoli jemně rozřízněte a přidejte ji do směsi mléka a smetany (můžete ji rozdělit na menší kousky, aby lépe uvolnila svou vůni). Přidejte také špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Jakmile směs začne vařit, stáhněte ji z ohně a nechte tonka fazoli v horké směsi louhovat po dobu 20–30 minut. Čím déle necháte fazoli louhovat, tím výraznější bude mít chuť. Potom směs přeceďte.
Pomalu přilévejte tuto horkou mléčnou směs do vyšlehaných žloutků, přičemž neustále míchejte, aby se směs dobře spojila, ale nevařila. Směs přendejte zpět do hrnce a na mírném ohni ji zahřívejte, neustále míchejte, dokud směs nezhoustne (dosáhne teploty kolem 75 °C). Nevařte ji, aby se směs nesrazila. Jakmile směs zhoustne, sundejte ji z ohně a nechte ji trochu vychladnout. Poté přidejte rum (nebo koňak) a promíchejte. Vaječný koňak přelijte do lahve nebo skleněné nádoby a nechte vychladnout. Ideálně ho nechte odležet v lednici alespoň 12 hodin, ale ideální je 24 hodin, aby se všechny chutě skvěle spojily.
Tonka fazoli můžete do směsi i nastrouhat, pak ovšem šetřete s množstvím.

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NWRlYWQ4