.
Získala jsem od zákazníka recept na prý nejlepší vaječný koňak s muškátovým oříškem a Tonka fazolí. Nezapomeňte, že oříšek i fazoli máme v našem eshopu
www.kopra.cz či v kamenném krámku. Složení: 6 čerstvých žloutků, 150 g moučkového cukru, 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku), 200 ml kvalitního rumu, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a 1 celá tonka fazole
V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem do světlé a husté
pěny. Míchejte asi 5 minut, aby byla směs hladká.
Nalijte mléko a smetanu do hrnce a zahřívejte na střední teplotu. Celou tonka fazoli jemně rozřízněte a přidejte ji do směsi mléka a smetany (můžete ji rozdělit na menší kousky, aby lépe uvolnila svou vůni). Přidejte také špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Jakmile směs začne vařit, stáhněte ji z ohně a nechte tonka fazoli v horké směsi louhovat po dobu 20–30 minut. Čím déle necháte fazoli louhovat, tím výraznější bude mít chuť. Potom směs přeceďte.
Pomalu přilévejte tuto horkou mléčnou směs do vyšlehaných žloutků, přičemž neustále míchejte, aby se směs dobře spojila, ale nevařila. Směs přendejte zpět do hrnce a na mírném ohni ji zahřívejte, neustále míchejte, dokud směs nezhoustne (dosáhne teploty kolem 75 °C). Nevařte ji, aby se směs nesrazila. Jakmile směs zhoustne, sundejte ji z ohně a nechte ji trochu vychladnout. Poté přidejte rum (nebo koňak) a promíchejte. Vaječný koňak přelijte do lahve nebo skleněné nádoby a nechte vychladnout. Ideálně ho nechte odležet v lednici alespoň 12 hodin, ale ideální je 24 hodin, aby se všechny chutě skvěle spojily.
Tonka fazoli můžete do směsi i nastrouhat, pak ovšem šetřete s množstvím.