Nasi Goreng

23.03.2019

Nasi Goreng

Indonéský národní pokrm

Jedná se o smaženou rýži, kterou mnoho Indonésanů, Malajců a Singapurců snídá, obědvá i večeří.

V Indonésii je dokonce považována za národní pokrm.

A velmi blízká je také Holanďanům, kteří tato místa kdysi kolonizovali.

Nasi Goreng prý vzniklo náhodou, stejně jako hodně jiných dobrých věcí.

Po jedné velké hostině dávných místních panovníků se smíchaly zbytky a vznikla dobrota.

Suroviny:
2 vejce
20-25 dkg kuřecího masa
1 mrkev
2-3 lžíce rostlinného oleje
4 lžíce sojové omáčky Pearl River Bridge Superior Light (stříbrná)
200 g (1 hrnek rýže Basmati)
15 g koření Nasi Goreng


Propláchneme rýži, zalijeme vařící vodou a vaříme 15 min na mírném plameni. 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Přiklopíme a nemícháme. Odstavíme a propláchneme studenou vodou, necháme oschnout a vystydnout (klidně do lednice). 
Na pánev nebo wok dáme trochu oleje a zahřejeme. Přidáme rozšlehaná vejce. Uděláme buď omeletu, nebo smažená vejce na větší kousky. Vyndáme z pánve a dáme prozatím stranou. Pokud jsme udělali omeletu, pokrájíme na malé kousky.
Na pánvi osmažíme maso nakrájené na kousíčky a podle chuti okořeněné. (pepř, sůl, gyros apod) opět dáme stranou.
Nakonec osmažíme mrkev nakrájenou na malé kousky. Jakmile je mrkev měkká přidáme rýži a smažíme 2- 3 minuty.

Potom přidáme maso, omeletu, koření Nasi Goreng a 4 lžíce sojové omáčky.
Vše promícháme a necháme prohřát . Dobrou chuť.

Rubriky receptů

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

.

Brněnský řízek

.

Buřtíkový tatarák z Náměšti

.

Camprat

.

Doubičtí rarášci

.

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

NTEyNmI1