.
Teorie, jak vlastně vznikl Brněnský řízek, nejsou příliš známé, ovšem jedna z nich hovoří o tom, že je tu souvislost se zakladatelem moderní genetiky Johannem Gregorem Mendelem, který v Brně působil a prováděl pokusy s hrachem.
Suroviny: 4 plátky vepřové kýty, 1 cibule, 2 vejce, 100 g šunky vcelku, 50 g hrášku, sůl, pepř a na obalení: hladká mouka, vejce a strouhanka
Cibuli nadrobno nakrájíte. Zpěníte na sádle. Přidáte na kostičky nakrájenou šunku a hrášek a prohřejete. Poté na pánev rozklepnete dvě vejce a umícháte. Osolíte a opepříte a necháte vychladnout. Řízky naklepete, osolíte a opepříte. Doprostřed každého dáte část vaječné směsi a zabalíte. Konce sklepnete paličkou na maso a pro jistotu ještě upevníte párátky. Obalíte v trojobalu a smažíte dozlatova.
.
.
Pikantnost řízku určitě dodá naše chilli.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Jihomoravský kraj