Sléz, nejlepší na sliznice i lásku

26.09.2022

Sléz, nejlepší na sliznice i lásku

Nejvychvalovanější bylinkou na nemocné sliznice je v našem krámku sléz. Pomáhá na „knedlík“ v krku, dýchací potíže, ale i na potíže se sliznicemi trávicího traktu. Podle dostupných informací prý vyléčí i ekzém. Pomůže s léčbou žaludečních vředů a onemocnění močového měchýře. Používá se i na výplachy očí nebo na otoky nohou a rukou. Tato vytrvalá bylinka je bohatá na vitaminy A, B, C, vlákninu i spoustu minerálních látek. Koupit si ji u nás můžete samostatně, případně v naší bylinkové směsi na žaludek.

Barevné tóny

Nálev ze slézu má v konečném stádiu louhování velmi specifickou kombinaci zelených a modrých tónů. Chuť je příjemně nasládlá s výraznou bylinnou linkou. Sléz má jedlé listy i květy.

.

Sýrová tráva

Slézu najdete spoustu druhů. U nás je nejznámější sléz lesní, který se dá pěstovat na zahrádce. Jako bylinkový pijeme sléz maurský s nádhernými květy. Známý je ale i sléz malý, který je často nazýván slézem egyptským nebo tvarohovníkem. Slézové květy připomínají malé kolečko sýra rozdělené na klínky, proto jej často nazývají sýrovou trávou. Zatímco v Evropě a východním Středomoří v Americe je sléz dlouho oblíbenou bylinkou, v Americe je sléz známý především jako invazní rostlina, i když je pro své kulinářské vlastnosti stále více vyhledáván sběrači.

.

Sléz v kuchyni na „tisíc“ způsobů

Sléz lze použít jako náhražku tam, kde se používá vařená i syrová zelenina. Čerstvé listy lze přidávat do salátů nebo salátových závitků. Přirozeně slizovité listy slézu lze použít jako zahušťovadlo do polévek, dušených pokrmů a kari. Mohou být nakrájeny a přidány do rýže, omelet a vegetariánských hamburgerů nebo použity jako dušená zelenina. V Řecku a Turecku se listy často používají jako náhražka hroznových listů při výrobě dolmas. V Maroku se listy vaří spolu s další zeleninou, aby se vytvořil bylinkový džem na chleba.  V Mexiku se listy běžně používají při výrobě omáček. Na Středním východě je sléz základem běžné polévky známé jako molukhia nebo mulukhiy, také známé jako slézová polévka/guláš. Sléz je zmiňován i v náboženských textech, v Bibli je označován jako chalamut a chalamit. V islámské kultuře je znám jako khubeza, což je slovo pro chléb v arabštině, což je název, který odráží dlouhodobý význam slézu jako základní potraviny v kultuře.
Zajímavostí je, že původní obyvatelé severní Afriky sléz maurský používají především na přírodní barvení látek. Také se používá v místní kuchyni. Růžové slézové květy se přidávají do bylinných čajů pro zlepšení chuti, barvy i vzhledu. Květy jsou oblíbené i jako výborná jedlá dekorace do salátů nebo na chlebíčky.

.

Sléz pro lásku

V dávných dobách se rozséval sléz kolem hrobů, protože byl symbolem sladkosti a dodával klid a vyrovnanost duším zemřelých. Pythagorejci jej považovali za posvátnou rostlinu s mocí osvobodit lidi z otroctví vášní.

Podle pověstí dokáže Sléz přivolat zpět ztracenou lásku. Je k tomu třeba kytice slézu postavená mezi okny nebo před dveřmi.

.

Pěstování

Jak píše server Nasehvezdy.cz, sléz si můžete vypěstovat i sami. Sléz můžete začít vysévat už od začátku února. Je to nenáročná trvalka, která dorůstá až do výšky 120 cm. Vysejte ji nejlépe do skalky na polostinné stanoviště, avšak s dostatkem rozptýleného světla. Také si dávejte pozor na vítr, na ten bývá bylinka dost háklivá. Daří se jí hlavně ve vlhké vápenité půdě, která je dostatečně humózní a propustná. Pokud nemáte skalku, můžete zvolit větší květináč nebo jinou nádobu.

.

Slézový čaj

1-2 čajové lžičky byliny se přelijí litrem vroucí vody. Optimální doba louhování jsou 2 minuty. Lze použít opakovaně 2–3x. Nálev můžeme uchovat teplý v termosce.

.

Sirup na kašel

Na kašel a bolesti žaludku je skvělý slézový sirup. Na přípravu potřebujete: 30 g květů a listů byliny. Léčivku spařte půl litrem vroucí vody a nechte 24 hodin louhovat. Dále do směsi přidejte 300 g cukru a směs povařte 20 minut. Nakonec tekutinu slijte do uzavíratelných lahviček. Sirup podávejte po dvou lžičkách.

.

Obklad ze slézu

Trápí vás atopický ekzém nebo lupénka? Vyrobte si slézový obklad, který budete přikládat na postižená místa. Připravte si: 50 g květů slézu, 50 g natě macešky rolní. Jednu čajovou lžičku směsi přelijte 2,5 dl studené vody. Louhujte dvě hodiny a poté sceďte. V případě potřeby si tekutinu lehce přihřejte a namočte si do ní kus bavlněné látky.

.

Studený macerát

Velmi léčivý je taktéž studený macerát, který posílí střevní mikroflóru a také vám vyléčí zkažený žaludek. Připravte si: 2 polévkové lžíce sušených nebo čerstvých květů slézu. Bylinku zalijte 500 ml studené vody. Opět nechte bylinku macerovat přes noc. Ráno macerát přihřejte, ale nikdy ho nevařte. Nápoj můžete popíjet během celého dne.

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

ODMyOTdhN