Ingredience: 5-6 vetších mrkví, menší máslová dýně (nebo hokaido), 1 cibule, česnek (4stroužky),
zázvor (cca 2 lžičky) kokosové mléko 125ml, olivový olej, sůl, pepř, chilli (špetka), skořice (lžička),
třtinový cukr (lžička), limetka 1/2, koriandr (čerstvý nebo sušený) lžička, voda cca 1l
Postup:
Mrkev, Máslovou dýni zbavené šlupky (hokaido se loupat nemusí), a cibuli nakrájíme na kostičky položíme na plech vyložený pečícím papírem,
osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a necháme péct 20min na 180.
Po upečení přendáme do hrnce a zalijeme vodou tak aby veškerá zelenina byla ponořená.
Vaříme cca dalších 10 min, dokud není mrkev měkká, přidáme česnek a zázvor a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Přilejeme kokosové mléko(nebo smetanu) podle konzistence polévky a ještě jednou promixujeme do hladka.
A teď dochucení. Přidáme chilli (množství podle toho jak moc máte rádi pikantnější), skořici, štávu z limety, lžičku cukru, koriandr, sůl podle chuti.
Servírujeme s opraženými dýňovými semínky, chipsama z mrkve nebo z dýně a třeba i trochu jarní cibulky.