Úvod » KOŘENÍ jednodruhové » Badyán celý


        

Badyán celý

skladem

 

Číslo produktu: 004
naše cena:
2,4 Kč

do košíku:
  g  

Badyán je označován za jedno z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření světa.

Pochází z jižní Číny a Vietnamu a velkou oblibu si získal také u nás. 

V kuchyni se používá badyán rozlámaný, umletý, případně rozdrcený v hmoždíři.
V čínské kuchyni se hojně přidává k drůbežímu a vepřovému masu.

Nechybí ani v oblíbené „číně“, která by bez něj nebyla tou pravou čínou.

Vietnamská kuchyně používá badyán také do hovězí polévky.
Badyán se dále hodí na pečené kuře, na dušenou rybu nebo na ústřice.

Dobře se uplatňuje i při výrobě likérů, osobitou chuť dodává také žvýkačkám a cukrovinkám.
Jako koření se používá v podobě prášku podobně jako anýz, tedy především ke kořenění moučníků a sladkých jídel.

Je součástí perníkového koření, sušenek, přidává se do švestkových povidel. Badyán lze využít také k aromatizaci čajů.

Hvězdičky badyánu by neměly chybět ani v hruškovém kompotu.

Při kořenění badyánem je však třeba opatrnosti, neboť badyán je velice aromatický a při větší dávce by mohlo kuře chutnat jako perník.

Badyán je rovněž součástí léků a čajů proti kašli. Může se přidávat i do ústních vod.

.

Minimální množství je 20 g.

.

Pokud požadujete rozdělení do více balíčků, napište to, prosím, do poznámky a připočítejte si balné 5 Kč za kus. Odkaz do balného zde

.

 

 

Recept na Badyánovou roštěnou

600g hovězí roštěné, 2 lžíce červeného vína, 100g slaniny, cibule, 4 hvězdičky badyánu, olej, sůl, mletý pepř

Plátky roštěné naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou.

Opečeme je. Poté na oleji, na kterém jsme opekli plátky masa, opečeme cibuli, slaninu a badyán.

Vrátíme roštěnky, přilijeme víno a vodu a podusíme do měkka. Když je maso hotové, šťávu zahustíme moukou.

 

Odposlechnuto

Při vaření pro čtyři osoby by se neměl použít víc než jeden cíp z celé hvězdičky.

 

 

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

MjllMDdkYz