Úvod » KOŘENÍ jednodruhové » Tonka fazole
Svým mandlovo - karamelovým aromatem skvěle dochutí pudinky, zmrzlinu, mléčnou rýži, sušenky, bábovky i koláče. V kuchyni nahradí vanilkový lusk. Kvůli intenzivnímu aromatu a také přirozenému obsahu kumarinu je potřeba je dávkovat s rozmyslem. Při vaření si vystačíte s práškem na špičku nože. Tonka fazole se do jídla podobně jako muškátový oříšek strouhají.
.
Tonkové boby jsou semínka tropického stromu nazývaného také mexickou vanilkou, v češtině ho pak najdeme pod názvem silovoň. V Jižní Americe byly tonka boby původními obyvateli považované za magické fazolky s léčivými účinky. Často byly používány jako ochranné amulety a dokonce do poloviny čtyřicátých let minulého století sloužily ve Venezuele jako oficiální platidlo.
.
Recept na pusinky s čokoládou Tonka a slaným karamelem (bezlepkové, vegetariánské)
.
Ingredience (udělejte 8 středních nebo 6 velkých pusinek)
Na pusinky
3 bílky
zdvojnásobí množství bílků v krupicovém cukru (například: moje bílky vážily 115 g, takže použitých 230 g moučkového cukru)
1 lžíce kakaového prášku
.
Na slanou karamelovou omáčku
100 g moučkového cukru
2 lžíce nesoleného másla
50 ml dvojité smetany
1 špetka mořské soli
.
Na hořkou čokoládu a omáčku tonka
50 g nasekané hořké čokolády (já používám jednu s 70% kakaa)
50 ml dvojité smetany
4 lžíce horké vody
½ lusku nastrouhaných fazolí tonka
.
K podávání : šlehačka.
1. Předehřejte troubu na 200ºC.
Hluboký plech vyložte mastným pečícím papírem. Nasypte na něj moučkový cukr a dejte na 5 až 8 minut do trouby (cukr by měl být horký, ale ne rozpuštěný - na okrajích by mohl trochu zkaramelizovat, to je ok).
.
2. Ztlumte troubu na 120ºC. Jeden velký plech (nebo dva menší) vyložte mastným papírem.
Bílek dejte do velmi čisté velké zapékací mísy (ujistěte se, že je bez tuku – já používám skleněnou, která je perfektní). Elektrickým ručním šlehačem ušleháme bílky do tuha.
.
3. Zvyšte rychlost metly a začněte přidávat horký cukr po lžících. Šlehejte 5 až 10 minut, dokud nezískáte hustou a lesklou směs. Také zkontroluji směs mezi prsty, abych se ujistil, že se všechen cukr rozpustil a šlehám, dokud se nerozpustí.
.
4. Do směsi jemně vmíchejte polovinu kakaového prášku. Velkou lžící tvoříme na tácu velké kopečky pusinek (já jsem jich udělala asi 8 středně velkých). Poprašte pusinky zbytkem kakaového prášku a pomocí malé lžičky nebo vidličky vytvořte víry.
.
5. Plech položte na střední příčku trouby a pečte 1 hodinu. Poté vypněte teplo, pootevřete dvířka trouby a nechte pusinky v ní dalších 30 minut (pro suché pusinky je dokonce můžete nechat ve vypnuté troubě a dvířka zavřená přes noc). Před podáváním dejte pusinky na mřížku vychladnout.
.
Slaná karamelová omáčka
.
1. Do malého hrnce dejte cukr na střední teplotu (nepřidávejte vodu ani nic jiného). Když je cukr rozpuštěný, občas kastrolem zakružte a pokračujte ve vaření, dokud karamel nezíská nádherně jantarovou barvu.
.
2. Sundejte oheň a vmíchejte nesolené máslo. Vraťte na oheň na několik sekund a stále rychle míchejte máslo a poté oheň znovu stáhněte.
.
3. Vmíchejte dvojitou smetanu a špetku mořské soli (moje špetka někdy vypadá spíš jako dvě, protože prostě miluji mořskou sůl). Nalijte slanou karamelovou omáčku do malého servírovacího džbánu.
.
Tonka a hořká čokoládová omáčka
.
1. Nasekanou hořkou čokoládu dejte do malé zapékací misky.
.
2. Dvojitou smetanu dejte do malého hrnce na střední teplotu, dokud nebude vařit, ale ne vřít. Horkou smetanu zalijeme čokoládou a necháme 5 minut odstát.
.
3. Čokoládovou polevu zamíchejte a za stálého míchání přilévejte po lžících horkou vodu (vytvoří nádherně polévající se čokoládovou omáčku; pokud máte raději hustší čokoládovou omáčku, snižte množství horké vody). Přidejte nastrouhanou tonku a dobře promíchejte. Nalijte omáčku do servírovací nádoby.
.
K sestavení tohoto lahodného dezertu
.
Pusinky naskládejte na jednotlivé dezertní talíře. Na každý přidáme pořádný kopeček šlehačky. Pusinky pokapejte slanou karamelovou omáčkou a poté omáčkou z hořké čokolády tonka (pokud jsou omáčky vychladlé, stačí je dát jednotlivě do mikrovlnné trouby na 10 až 20 sekund).
Nyní jste připraveni se ponořit do tohoto úžasného dezertu a dopřát si jeho lahodnost!
.
Poznámka: je lepší jíst pusinky v den. Pokud je však necháte přes noc v troubě, budou suché a déle vydrží.
.
Více se dozvíte v článku Tonka voní po vanilce
Speciálka na koření Kopra
Rooseveltova 790
160 00 Praha 6 Bubeneč
obchod@kopra.cz
+420 607 635 565
Kamenný obchod PO-ČT 12-19
PÁ 9-14
Vytvořeno systémem www.webareal.cz