Úvod » KOŘENÍ jednodruhové » Šalvěj


        

Šalvěj

skladem

 

Číslo produktu: 095
naše cena:
1,3 Kč

do košíku:
  g  

Šalvěj lékařská pochází ze středomoří a její účinky znali již staří Egypťané a Římané. Bývala pro ně symbolem dlouhověkosti a všelékem.

.

Při užívání šalvěje nepřekračujte doporučené denní dávky – u čaje 3 šálky denně. Nekombinujte šalvěj s alkoholem, neužívejte při epilepsii! Proti záchvatům mrtvice a při obrně se pijí během dne dva šálky po doušcích. Šalvějový čaj pijeme vždy ráno, půl hodiny před snídaní, po dobu tří týdnů, po 14denní pauze můžeme kůru zopakovat. Rozdrcený list šalvěje se používá při bodnutí hmyzem. Při nachlazení dejte několik kapek šalvějového oleje do aromalampy, uleví při ucpaném nosu.

.

Šalvěj se hodí do sýrových pomazánek, míchaných vajíček, do těstovin, k cuketám, rajčatům, do polévek a marinád. Vhodná je kombinace s kmínem, bobkovým listem, celerovou natí, česnekem, sušeným zázvorem, libečkem, majoránkou, paprikou, petrželí, saturejkou a tymiánem.

Šalvějové víno
5 lžic sušené drogy zalijeme 1 l suchého bílého vína, necháme louhovat 5 – 6 dní na chladném místě a užíváme 1 polévkovou lžíci po jídle. Podporuje trávení a posiluje psychiku.

Šalvějové těstoviny
Čerstvé listy jemně orestujeme na olivovém oleji, přidáme kousek másla, rozpustíme, osolíme a smícháme s vařenými těstovinami.

Šalvěj na grilované, pečené i dušené maso
Většina druhů šalvěje se používá k přípravě masa a jako součást marinády. Několik lístků přidáme k pečenému i dušenému vepřovému, hovězímu, skopovému, jehněčímu i krůtímu masu. Šalvěj dochutí zvěřinu, nádivky a paštiky z masa, obzvláště se hodí k tučným masům, usnadňuje jejich trávení, ale i k přípravě ryb.

Šalvějová marináda
Lístky šalvěje nasekáme nadrobno a smícháme s 2 lžícemi olivového oleje, lžičkou vinného octa, francouzské hořčice a drcených pepřů. Plátky masa naklepeme, osolíme, potřeme marinádou a klademe do misky na sebe. Zalijeme zbytkem marinády, zakryjeme a necháme uležet v chladničce.

Grilované řízky na šalvěji
5 kuřecích řízků, olej, lžíce jemně nasekané šalvěje, lžíce citronové šťávy, pepř, sůl, nasekaná feferonka, 10 listů šalvěje.
Řízky nakrájíme na menší kousky, naklepeme, posolíme. Vložíme do misky s olejem, nasekanou šalvějí, citronovou šťávou, pepřem, feferonkou, promícháme a dáme uležet. Každý plátek napíchneme na grilovací jehlu s listem šalvěje a zvolna z obou stran opékáme. Podáváme s pečivem a grilovanou zeleninou.

.

Minimální množství je 20 g.

.

Pokud požadujete rozdělení do více balíčků, napište to, prosím, do poznámky a připočítejte si balné 5 Kč za kus. Odkaz do balného zde.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

ZGZiMj