Vyzkoušejte Kimbao gogi s černým česnekem. Stačí vám k tomu jeden černý česnek, trochu oleje, kousky vepřové kýty, jedna cuketa, svazek čerstvé cibulky, dvě mrkve a brambory. Maso osmahneme na oleji zprudka z obou stran, pak stupně zmírníme a přidáme na kolečka nakrájenou mrkvičku, cibulku, neoloupanou cuketu a oloupaný a nadrobno pokrájený česnek. Chvilku dusíme a dodáme nakrájené neoloupané brambory. Až je mrkvička přiměřeně měkká, je Kimbao hotové. A rozhodně si pochutnáte.
.
Hospoda v přístavu se jmenovala Irský husar a byla všude proslavena jako doupě irských republikánů. Devlin sem zamířil těsně před polednem. Už bylo skoro plno. Colum O Brien seděl v zadní kóji a popijel Guinness. Před ním ležel velký talíř, již na první pohled s voňavou dobrotou. Uvázal si ubrousek pod bradu. „ Že se nestydíš, Colume,“ bodře ho pozdravil Devlin, „takhle si pochutnávat na Lancashireskem hrnci! Vždyť je to anglické národní jídlo!“ Tak tenhle úryvek z knížky s názvem Přípitek se satanášem stačil k tomu, aby se Vilda začal pídit potom, co je to za jídlo a ve výsledku a abychom si o víkendu moc pochutnali. A tady máte recept.
Suroviny: ½ kg hovězího (telecího) či skopového masa, 5 brambor, 3 střední mrkve, 2 střední cibule, 1 lžíce hladké mouky, máslo, olej, pepř, 2 lístky bobkového listu, 1 lžička worcestru. ½ l vývaru a tymián
V hrnci rozpustíme kousek másla s olejem a osmahneme na něm na kousky nakrájené maso (4 minuty). Dáme maso z hrnce pryč a necháme v něm změknout na měsíčky nakrájenou cibuli (4 min). Potom vrátíme maso zpátky do hrnce, poprášíme lžící mouky, zalijeme vývarem, přidáme pepř, sůl a bobkový list. Zakápneme lžičkou worcestru, povaříme pár minut a dáme zakryté do trouby na 30 min na 180-200 stupňů. Po půl hodině hrnec vyndáme, přidáme do něj na hrubo nakrájenou mrkev, zamícháme a poklademe plátky brambor silnými 3 -4 mm. Pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme tymiánem a dáme na hodinu na 150 stupňů zpátky do trouby. Po hodině odkryjeme a na 180 -200 stupňů necháme ještě půl hodiny péct, až jsou brambory pěkně dozlatova.
.
.
Zákazník nás v krámku nalákal, ať vyzkoušíme Falafel. V Jordánsku, kde strávil nějaký čas, tyhle kuličky, kde základem je cizrna, najdete na ulicích na každém kroku. Vyzkoušel ho i v Čechách, ale nikdy si na něm moc nepochutnal. Byl moc mastný nebo nedochucený. Pustil se proto do vlastní výroby. Nakoupil u nás římský kmín, koriandr a mletý černý pepř, který do Falafelu neodmyslitelně patří. Rozhodli jsme se, že ho taky vyzkoušíme. Na internetu je mnoho receptů a také spousta varování – že cizrna nejde pořádně namlet (někdo ji dokonce strouhá). Pokud nepřidáte mouku, rozpadá se a podobně. Šli jsme do toho pod heslem, že „nejhloupější sedlák má největší brambory“ a fakt se nám povedl. Tak tady je náš recept.
Vysypete sáček cizrny do hrnce a zalijete hodně vodou aspoň pět centimetrů nad cizrnou. Necháte tak 6 i více hodin uležet. Potom scedíte a několikrát propláchnete. Vsypete na drobno nakrájenou cibuli, 5 stroužků nastrouhaného či jinak rozdrceného česneku, 5 lžic nakrájené petrželky, 3 lžičky římského mletého kmínu, 3 lžičky koriandru a 1,5 lžičky černého pepře. Osolíte. Vše rozmixujete tyčovým mixérem. Pokud Vám tam občas zůstane celá kulička cizrny – nevadí. V hotovém Falafelu ji oceníte jako příjemný bonus. Vytvoří se vám taková drsnější hmota, z té pak vytváříte kuličky velké tak 3 cm. Rozpálíte friťák a pak do něj na 4 minuty kuličky vložíte. Hotové pak namáčíte do zakysané smetany a přikusujete zelenou okurku a rajčata. Je z toho sytá a výborná večeře.
.
.
Kuře Tandoori
Smícháte dvě lžíce koření Tandoori Masala s jogurtem a do vytvořené marinády vložíte 6 špalíčků kuřat. Necháte uležet do druhého dne. Špalíčky poskládáte na pečící papír a na pekáčku vložíte do trouby. Necháte péct do doby, než se vytvoří na kuřatech lehounká kůrčička. Podáváte nejlépe s opečeným chlebem a je to moooooc dobrý.
.
.
Krátký příběh o tom, jak jsem se skamarádila se Sumahem. Tohle koření, které v dávných dobách nahrazovalo citron, mně vždycky hezky vonělo, ale když jsem s ním něco vytvořila, nebylo to nikdy ono. Nakonec jsem přišla na chybu, kterou jsem dělala. Dávala jsem ho moc. Dnes už poučená vím, že se Sumahem je potřeba šetřit a pokud se mi pokrm zdá málo kyselý, raději použiji na doladění citron. Takže dnes můj jednoduchý salát z červené čočky se Sumahem miluje celá rodina.
A tady je recept: Celý sáček červené čočky podle návodu na sáčku uvaříte ve vodě, než změkne – je to jenom chvilka. Pak do té čočky nasypete dvě celé jemné pokrájené jarní cibulky a 2 papriky (nejlepší jsou kapie). Posypete lžičkou Sumahu, pokapete citronem, osolíte a vše promícháte. Necháte chvilku uležet a můžete podávat. BABA KOPRA.
.
.
.
Potřebujete: 250 g hovězí kližky, 250 g vepřového plecka, 1 klobásu – ne paprikovou, 250 g syrového zelí, 300 g kysaného zelí, 4 lžičky koření Bigos KOPRA protlak, houby, červené víno, sádlo, špek, cibule a sušené švestky
Hovězí kližku nakrájíme na špalíčky 2x2 cm, orestujeme na sádle, přidáme lžičku koření Bigos KOPRA a dusíme. Do dalšího hrnce dáme stejně nakrájené vepřové plecko, opět lžičku koření a také dusíme.
„V některých receptech dávají všechna masa do jednoho hrnce. Zkoušel jsem to, ale výsledek byl o dost horší než ve staré receptuře, kterou jsem použil. Je to kvůli tomu, že udělat hovězí trvá o dost déle než vepřové, takže jedno je pak tvrdší a druhé rozvařené,“ vysvětluje Zdeněk.
Do třetího hrnce pak vložíme sádlo, nakrájený špek a klobásu, kterou orestujeme. Přidáme syrové zelí, 2 lžičky koření Bigos KOPRA, podlijeme vínem a dusíme. Až bude zelí měkké, přidáme kysané zelí,sušené švestky a ještě chvíli podusíme. Vše smícháme s masem, prohřejeme a můžeme konzumovat, nejlépe s chlebem. Speciálka na koření, bylinky a čaje KOPRA Praha Dejvice
Speciálka na koření Kopra
Rooseveltova 790
160 00 Praha 6 Bubeneč
obchod@kopra.cz
+420 607 635 565
Kamenný obchod PO-ČT 12-19
Vytvořeno systémem www.webareal.cz