Tento pepř poskytují dva druhy pepřovníku. Jeden z nich (piper longum) pochází z Indie a druhý (piper officinarum) roste na Sundských ostrovech, Filipínách a ostrovech Moluckých.
V obou případech jsou kořením sušené nezralé plody, ostřejší chuti než pepř černý a sestavené na rozdíl od něho do kompaktních srostlých plodenství, připomínajících až 5cm dlouhé tvrdé černé jehnědy. Oba druhy pepře dlouhého jsou stejně jako pepř černý ostře palčivé a zároveň i vonné. Ostrost jim dodává alkaloid piperin a přítomná pryskyřice, vůni pak éterický olej. Proto déle, či nevhodně skladované koření nevoní ale pouze pálí. Z toho důvodu se nevyplatí kupovat pepř mletý, ale vždy celý a rozemílat ho na malých pepřových mlýncích až při vaření.
.
Dlouhý pepř poznali po domorodcích první Peršané a jejich prostřednictvím Řekové. Ti ho na rozlišení od od pepře černého, kterému říkali péperi, označili jako péperi makrón (tj. velký pepř). Dlouhý pepř hrál neuvěřitelně významnou roli ve středověkém evropském obchodu. Dnes je pěstován a užíván hlavně v Indii, na dálném východě a v oblasti tichomoří.
.
Indové ho přidávají do curry, zeleninových omáček chutney a do směsi k zavařování zeleniny, zvané pipel. Vzhledem k tomu, že prokazatelně zlepšuje trávení, je oblíbenou ingrediencí při přípravě těžších pokrmů a to mu dává šanci na rozšířenější používání v české gastronomii.
Často se kombinuje s kardamomem, koriandrem a římským kmínem.
Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček.
.
Sarapigui – Jeden z nejostřejších pepřů na světě
.
Sarapigui je jedním z nejostřejších pepřů na světě, pocházející z Kostariky. Tento vzácný pepř se vyznačuje výjimečně vysokou koncentrací piperinu, který mu dodává intenzivní pálivost a nezaměnitelnou chuť. Jeho ostrost je spojená s dlouhou tradicí pěstování v tropických oblastech Kostariky, kde místní farmáři dbají na šetrný a ekologický způsob pěstování, aby zachovali nejen kvalitu, ale i bohatost chutí.
.
Pepř Sarapigui je ideální pro ty, kdo hledají opravdu intenzivní pikantnost. Je skvělý na grilované maso, ryby, ale také na pečenou zeleninu či saláty, kde se jeho chuť skvěle doplňuje s ostatními ingrediencemi. Pro dosažení maximální intenzity doporučujeme přidat pepř na konec vaření, aby se plně rozvinula jeho nezaměnitelná vůně a chuť.
.
Díky své pálivosti a aromatické síle je Sarapigui také vhodný na dochucování polévek a marinád, kde je třeba přidat výrazný a exotický nádech. Tento pepř je nejen gurmánským zážitkem, ale také vysoce ceněným přírodním produktem, který má v Kostarice dlouhou a bohatou historii pěstování.
.
.
Rozměry:
Další informace:
Speciálka na koření Kopra
Rooseveltova 790
160 00 Praha 6 Bubeneč
obchod@kopra.cz
+420 607 635 565
Kamenný obchod PO-ČT 12-19
PÁ 9-14
Vytvořeno systémem www.webareal.cz