Úvod » ČAJE » Zelené » Shou Mei 50 g


        

Shou Mei 50 g

skladem

 

Číslo produktu: 516
naše cena:
50,0 Kč

do košíku:
  ks  

Shou Mei také nazývaný je také nazývaný "obočí dlouhověkosti" pro svou rezavou barvu čajových lístků a pupenů.

Čaj vytváří bohatý nálev s chutí lehce vanilkovou a bambusovou. Jedná se o bílý čaj vhodný ke každodenní konzumaci.

 

Vhodný pro děti od 12 let

 

Země původu: Čína

 

Návod na přípravu:

Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2 dl. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc. Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

 

Odposlechnuto:  Legenda vypráví o líných Xiao bratřích, jež žili ve vesnici Nankeng. Bratři zdědili čajovou zahradu, se kterou si však nevěděli rady. Nevyznali se v metodách sklízení čajových lístků a ani se jim moc nechtělo je zpracovávat. Vyrobit oolong nebo nějaký výtečný černý čaj bylo nad jejich schopnosti. Začali se vymlouvat, že např. chtějí ušetřit za uhlí, které se používá na topení nebo pečení při výrobě oolongů. Jejich lenost a neschopnost vedla k tomu, že neuplatňovali žádné kroky zpracování čaje, které by zahrnovali zručnost a složité přípravy jako např. pečení či rolování a podobně. Čajové lístky tak pouze rozložili na zem pod slunce, několikrát je promíchali a poté přesunuli do stínu. Vesničanům takto vyrobený čaj zachutnal a začali se doptávat, jak se vlastně lístky zpracovávají. Problém byl v tom, že když místní špehovali bratry při zpracovávání lístků pro tento čaj, tak v domnění, že používají složité metody zpracování, neobjevili nic a viděli jen, jak bratři rozprostřou lístky na bambusové rohože na slunce a později je přesunou na chvíli do stínu. Nikoho vůbec nenapadlo, že je to to jediné, co bratři s čajovými lístky dělají.

Při prohlížení suchých čajových lístků si můžete všimnout, že jsou tvaru spíše delšího a hlavně také zakrouceného jakoby do tvaru obočí. Proč ale dlouhověkost není přesně jasné. Jsou zemědělci, kteří tvrdí, že je to díky dobrým vlastnostem čaje, které zabraňují stárnutí. Jiní zemědělci naopak tvrdí, že je to díky dobrým vlastnostem čaje být dlouhodobě skladován.

V provinci Fujian vybrali jednoho dne právě tento čaj jako hold či poctu císaři. Aby tak čaj Shou Mei odrážel právě tuto událost, přejmenovali ho na Gong Mei neboli pocta či hold obočí. Můžete se tak setkat s dělením Yin Zhen, Bai Mu Dan, Gong Mei a nakonec Shou Mei (či také Shou Mee).

 

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

NTk4O