.
Krátký příběh o tom, jak jsem se skamarádila se Sumahem. Tohle koření, které v dávných dobách nahrazovalo citron, mně vždycky hezky vonělo, ale když jsem s ním něco vytvořila, nebylo to nikdy ono. Nakonec jsem přišla na chybu, kterou jsem dělala. Dávala jsem ho moc. Dnes už poučená vím, že se Sumahem je potřeba šetřit a pokud se mi pokrm zdá málo kyselý, raději použiji na doladění citron. Takže dnes můj jednoduchý salát z červené čočky se Sumahem miluje celá rodina.
A tady je recept: Celý sáček červené čočky podle návodu na sáčku uvaříte ve vodě, než změkne – je to jenom chvilka. Pak do té čočky nasypete dvě celé jemné pokrájené jarní cibulky a 2 papriky (nejlepší jsou kapie). Posypete lžičkou Sumahu, pokapete citronem, osolíte a vše promícháte. Necháte chvilku uležet a můžete podávat. BABA KOPRA.
.
.

.
Potřebujete: 250 g hovězí kližky, 250 g vepřového plecka, 1 klobásu – ne paprikovou, 250 g syrového zelí, 300 g kysaného zelí, 4 lžičky koření Bigos KOPRA protlak, houby, červené víno, sádlo, špek, cibule a sušené švestky
Hovězí kližku nakrájíme na špalíčky 2x2 cm, orestujeme na sádle, přidáme lžičku koření Bigos KOPRA a dusíme. Do dalšího hrnce dáme stejně nakrájené vepřové plecko, opět lžičku koření a také dusíme.
„V některých receptech dávají všechna masa do jednoho hrnce. Zkoušel jsem to, ale výsledek byl o dost horší než ve staré receptuře, kterou jsem použil. Je to kvůli tomu, že udělat hovězí trvá o dost déle než vepřové, takže jedno je pak tvrdší a druhé rozvařené,“ vysvětluje Zdeněk.
Do třetího hrnce pak vložíme sádlo, nakrájený špek a klobásu, kterou orestujeme. Přidáme syrové zelí, 2 lžičky koření Bigos KOPRA, podlijeme vínem a dusíme. Až bude zelí měkké, přidáme kysané zelí,sušené švestky a ještě chvíli podusíme. Vše smícháme s masem, prohřejeme a můžeme konzumovat, nejlépe s chlebem. Speciálka na koření, bylinky a čaje KOPRA Praha Dejvice